Помислете отново преди да сложите резен лимон и лед в питието си

14 October 2019 14:06
Помислете отново преди да сложите резен лимон и лед в питието си
Често на представата ни за освежаваща напитка отговаря именно вода с лед и лимон. И въпреки че се задават студени месеци и може би това не е най-добрият избор, има още причини, поради които ще се наложи да размислите. Все пак не е необходимо да се разболявате, за да утолите жаждата си.

Според проучване от 2007 г., публикувано в Journal of Environmental Health, вероятно предоставяте на организма си повече от вода, когато добавите резени лимон към нея. Изследователите са взели кората и сърцевината на 76 лимона от 21 ресторанта при 43 посещения и откриват, че 70% от тях произвеждат микробен растеж.

„Въпреки че лимоните са известни с антибактериалните си свойства, резултатът от нашето проучване показва, че огромно разнообразие от микроорганизми могат да оцелеят в сърцевината или кората на разрязан лимон“, пишат учените в доклада си. „Редовните посетители на ресторантите трябва да знаят, че резените лимон, добавени към напитките им, потенциално могат да съдържат патогенни микроби“.

Изследователите размишляват, че замърсяването може да е в резултат на работата на служител в ресторанта, сурово месо или домашни птици, сред другите източници. Но приготвянето на лимоново питие може би не е по-добре. Лимоновите резени в чиния приветстват бактериите от вашите и чуждите ръце, острието на ножа и/или дъската за рязане, а и оставени на стайна температура за дълго време губят доброто си качество.

Изследване от 2017 г., публикувано в Journal of Food Science, установяват, че при лимони с ешерихия коли, бактерията увеличава популацията си 5 пъти, когато плодът е държан на стайна температура между 4 и 24 часа.  

Преди да се притесните, заразените лимони не би трябвало да доведат до инфекция и да засегнат сериозно здравето ви. „Не можете да живеете в балон. Имунната ви система е достатъчно добра“, категоричен е професорът по микробиология и патология в NYU Langone Medical Center, д-р Филип Тирно.

Съветът ни към тези от вас, които обичат лимони? Изстискайте сока им в питието си, вчесто да пускате цял резен. По този начин ще намалите бактериите, попаднали в напитката ви.

Лимоните за по желание, но ледът е задължителен за гарантирането на освежаващи глътки. За съжаление и тук имаме лоши новини. Замърсяването на леда не е шега. Проучване от 2017 г. у-установи, че бактерията ешерихия коли се предава от мръсни ръце на лед на 100%. И ако смятате, че лъжица за лед ще елиминира проблема, грешите. Невероятно, до 67% от бактерията се пренасят върху леда от ръце и около 83% от лъжици.

Отново замърсяването от лед, както и от лимони, вероятно няма да ви изпрати в болница. Но по-добре да бъдем запознати и внимателни, отколкото да страдаме и съжаляваме.  
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ