Черен или зелен, чаят е добър за талията ви

14 October 2019 15:19
Черен или зелен, чаят е добър за талията ви
Когато стане дума за ползи за здравето, зеленият чай обира всички медали. Но според проучване на Калифорнийския университет, Лос Анжелис (UCLA), черният чай е също толкова добър, когато опитвате да отслабнете.

Черният и зеленият, че дори и белият и улонг чаят се извличат от едно и също растение. Всички те са получени от листата на храст, наречен камелия синенсис (Camellia sinensis). Единствената разлика е начинът на обработка. И в двата случая листата се берат и изсушават, но при черния чай те се оставят да се окислят, потъмнеят и добият остър вкус. Листата от зелен чай се задушават или обработват в тиган, за да се спре процеса на окисляване и да запазят зеления си цвят и деликатен вкус.

Тези различия ги изменят и химически. И двата вида съдържат полифеноли, но размера на тези молекули в зеления чай са значително по-малки от тези в черния чай. Изследване показва, че полифенолите в зеления чай се усвояват от кръвта и черния дроб и променят начина, по който черният дроб преработва въглехидратите, мазнините и протеините. Полифенолите в черния чай са твърде големи, за да бъдат абсорбирани, така че остават в червата. Според учените тези молекули не оказват ефект върху метаболизма на черния дроб, но изследване от 2015 г. на UCLA показват, че черният чай е също толкова ефективен, колкото е зеленият чай за предотвратяване на затлъстяване при мишки. През 2017 г. изследователи от UCLA отново разгледаха този експеримент, за да видят какво точно се случва.

За изследването, публикувано 2017 г. в European Journal of Nutrition, разделят мишките в четири групи. Първата група е подложена на диета с малко мазнини и високо съдържание на захари. Втората – диета, богата на мазнини и захари. А другите две са с високо съдържание на мазнини, захари и съответно екстракт от зелен или черен чай. Между групите, които нямат екстракт от чай в диетата си, групата с богатата на мазнини и захари диета очаквано покачва повече тегло. При чаените групи, които консумират същата диета в продължение на 4 седмици, се забелязва същия спад в теглото, какъвто се установява и при групата, подложена на диета с малко мазнини.

За да разберат причината, учените изследват бактериите в дебелите черва на мишките, както и мастните отлагания в черния им дроб. При групите с екстракт от чай в диетите си са открити по-малки количества от бактериите, които се свързват със затлъстяването, и повече от тези, които се свързват със слабостта. Но само мишките на диета с екстракт от черен чай, имат повече от бактерията псевдобутиривибрио. Тази разлика може да обясни как черния чай има същия ефект като зеления чай, въпреки че не се усвоява в кръвта.

С други думи, любители на черния чай, празнувайте! Изборът ви на гореща напитка се оказва също толкова добър, колкото и зеления чай.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ