Печен бекон с карамелизиран фъстъчен сос

24 October 2019 10:40
Печен бекон с карамелизиран фъстъчен сос
150 мин. Средно Порции 6

  • ккал 643
  • маз 46
  • нас. маз 14
  • въгл 8
  • захар 7
  • фибри 3
  • прот 47
  • сол 1

Продукти

За свинското
1 пръчка канела
3 см парче джинджифил,
обелено и ситно нарязано
2 накъсани листа лайм
½ ч.л. черен пипер на зърна
2 скилидки чесън, ситно
нарязани
3 плодчета звезден анасон,
натрошени
1,5 г свински бекон от
коремната част, без кост
(така ще го нарежете
по-лесно)
малко зехтин
За микса подправки
3 см парче джинджифил,
обелено и настъргано
2 ч.л. канела на прах
¼ ч.л. черен пипер на зърна
2 ч.л. едро смлян лют червен
пипер
За соса
1 с.л. фъстъчено олио
3 глави лук шалот, ситно
нарязани
2 червени люти чушки, без
семките, тънко нарязани
4 скилидки чесън, ситно
нарязани
3 см парче джинджифил,
обелено и настъргано
1 ½ с.л. мека кафява захар
2 листа лайм, цели
1 с.л. рибен сос
сокът от 2 ½ лайма
100 г фъстъчено масло с
парченца фъстъци
¼ - ½ ч.л. тамариндова паста
сварен ориз и запържени
зеленчуци, за сервиране

Приготвяне

1 Счукайте всички подправки за микса в хаванче до груба смес. Прехвърлете я в купичка. Загрейте фурната на 220°С (200°С с обдухване).
2 За да подготвите подправките, които ще къкрят заедно със свинското, ги счукайте на зърнеста паста. Добавете чесъна. Натрошете звездния анасон на едро (ако го счукате, ароматът му става много силен) и го сложете при другите подправки. Прехвърлете ги в огнеупорна тава, голяма колкото да събере свинското. Сложете месото отгоре с кожата надолу. Залейте го с вряла вода на нивото на бекона. Загрейте до къкрене на котлона и го варете 20 мин.
3 Извадете свинското от водата и го подсушете. Изхвърлете водата и подправките от тавата, измийте и подсушете. Натрийте месото с микса подправки, полейте с малко зехтин и го втрийте добре. Поръсете бекона с малко морска сол и го запечете във фурната за 20 мин. Намалете температурата до 180°С (160°С с обдухване) и печете още 45 мин. Завършете под грила за 10 мин, за да стане коричката хрупкава.
4 Докато месото се пече, направете соса. Загрейте олиото в тиган и запържете лука шалот на умерен огън до златисто. Добавете лютите чушки, чесъна и джинджифила, гответе още 2 мин и сложете захарта. Гответе, докато тя се карамелизира, като внимавате да не я прегорите. Сипете бързо 300 мл вода (ще зацвърчи и ще пръска малко). Разбъркайте соса с листата лайм, рибения сос, сока от лайм и фъстъченото масло. Загрейте до къкрене, като разбърквате, за да се отпусне фъстъченото масло. Опитайте на вкус. Аз слагам и малко тамариндова паста, но ако желаете, я заменете с още сок от лайм или рибен сос. Сервирайте бекона със соса и гарнитура от ориз и зеленчуци.
Прочетете повече за:
без глутен
Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ