Торта „Паяжина“

28 October 2019 10:31
Торта „Паяжина“
115 мин. Средно Порции 15

  • ккал 595
  • маз 34
  • нас. маз 21
  • въгл 64
  • захар 49
  • фибри 2
  • прот 6
  • сол 1

Продукти

За тортата
110 г масло и още за
намазване
3 с.л. какао
140 мл тъмна бира
170 г бяла кристална захар
170 г светлокафява мека
захар
1 ч.л. ванилов екстракт
3 големи яйца, леко разбити
100 г черен шоколад,
разтопен и охладен
280 г обикновено брашно
2 ч.л. сода бикарбонат
За белия маслен крем
3 големи белтъка
240 г кристална захар
360 г масло, на стайна
температура
200 г бял шоколад, разтопен
и охладен
За декорация
100 г бели мини маршмелоу
25 г черна захарна паста

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Намажете 3 х 20 см форми за торта и застелете дъната с хартия за печене. За да направите тортата, сложете в купа какаото, добавете 280 мл вряща вода и разбийте, докато се разтвори. Долейте бирата, разбъркайте и оставете настрана.
2 В купата на стационарен миксер или в голяма купа с ръчен миксер разбийте маслото, двата вида захар и ваниловия екстракт, докато станат на пухкав крем (около 5 мин). Добавете яйцата малко по малко, като разбивате след всяка порция, докато се поемат изцяло, преди да добавите още. След като сипете всички яйца, добавете и разтопения шоколад и разбъркайте.
3 В друга купа смесете брашното, содата бикарбонат и ½ ч.л. сол. Добавете към маслено-шоколадовата смес на три части, като редувате с бирената смес. Разделете сместа в трите подготвени форми и печете 25-30 мин, докато при пробождане с дървено шишче то излезе чисто от блата. Оставете да изстинат във формите за 10 мин, след това обърнете върху решетка, за да охладите напълно.
4 За да приготвите масления крем, сложете белтъците и захарта в огнеупорна купа и поставете на водна баня. Разбивайте с бъркалка, докато захарта се разтопи и сместа е топла на допир. Свалете купата от водната баня и разбийте с миксер на висока скорост, докато сместа се утрои на обем и се охлади. Бавно добавяйте по 1 с.л. от маслото, като не спирате да разбивате. Щом прибавите цялото количество масло, сместа трябва да е лъскава и гъста – ако не е, продължете да разбивате, докато стане. Ако купата още се усеща топла, охладете за 10 мин, преди да продължите да разбивате. Щом стане готово, добавете и разбъркайте разтопения бял шоколад.
5 За да сглобите тортата, поставете първия блат върху поставка за торта и го покрийте със слой от масления крем. Повторете с останалите два блата. Измажете тортата отстрани с останалия маслен крем, като използвате шпатула или палетен нож, за да загладите повърхността. Охладете за 1 ч, докато масленият крем се стегне (вижте съвета вдясно).
6 За декорацията, разтопете бонбоните маршмелоу на водна баня, като разбърквате. Дръпнете от огъня и оставете да изстине леко, докато може да се пипа с ръка. С пръсти вземайте по малко от разтопените бонбони и ги разтягайте над тортата, за да оформите дълги нишки (ако потопите пръстите си в олио ще ви бъде по-лесно). Подредете нишките върху тортата в случаен ред, докато я покриете изцяло. Направете паяче от черната захарна паста (направете две топчета, едното малко по-голямо за тялото и тънки фитилчета за краката) и го поставете върху тортата. Ще се запази до три дни в затворена кутия в хладилника.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ