Пълнен лук, ориз с кореноплодни зеленчуци и билков млечен дресинг

28 October 2019 10:52
Пълнен лук, ориз с кореноплодни зеленчуци и билков млечен дресинг
100 мин. Средно Порции 6

  • ккал 314
  • маз 19
  • нас. маз 8
  • въгл 18
  • захар 11
  • фибри 4
  • прот 15
  • сол 0

Продукти

За лука
4 много големи глави лук
2 с.л. зехтин
2 с.л. меласа от нар
За пълнежа
50 г кисело мляко
50 г пресни хлебни трохи
400 г агнешка кайма (20% мазнини)
1 яйце, разбито
1 ч.л. смлян бахар
½ ч.л. смляна канела
по 1 ч.л. смлян кимион и кориандър
по ½ малка връзка магданоз и мента,
нарязани

Приготвяне

1 Отрежете краищата на лука. Направете прорез във всеки, от върха до дъното, след това втори на около 0,5 см разстояние, така че да можете да извадите тънък резен (както вадите сегмент от портокал). Кипнете съд с вода и добавете лука. Варете 10 мин, извадете от водата и оставете да изстине. Загрейте фурната до 200°С (180°С с обдухване).
2 Когато лукът е изстинал достатъчно, за да можете да го държите, внимателно разделете слоевете – трябват ви около 12-16 от най големите външни люспи. Можете да използвате по-малките вътрешни люспи в друга рецепта.
3 Смесете съставките за пълнежа в купа и подправете добре. Оформете на 12-16 обли кюфтенца. Сложете по едно от тях в средата на всяка люспа от лука, като внимавате да не ги разкъсате. Трябва да изглеждат точно като обелен лук.
4 Налейте половината захтин в голяма, дълбока тенджера или съд за печене, подредете пълнения лук в един стегнат ред. Полейте отгоре с останалия зехтин и печете 45 мин. Намажете с меласата от нар и печете още 15-20 мин, докато обвивките станат съвсем меки и златисто-кафяви. 
Прочетете повече за:
замразява се1 от 5-на-ден
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ