Макарони на фурна с трюфелов зехтин и пушена треска

28 October 2019 11:00
Макарони на фурна с трюфелов зехтин и пушена треска
85 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 701
  • маз 31
  • нас. маз 17
  • въгл 63
  • захар 9
  • фибри 4
  • прот 39
  • сол 2

Продукти

За макароните
250 г макарони
1 ч.л. зехтин
1 малка глава лук,
ситно нарязана
500 мл мляко
300 г пушена треска
1 с.л. трюфелов зехтин
50 г меко масло и
още малко за ястието
25 г брашно
100 г грюйер,
едро настърган
За трохите
50 г трохи от бял хляб
връзка магданоз,
само листата
стръкче мащерка,
само листенцата
връзка естрагон,
само листенцата
1 скилидка чесън,
едро нарязана
бучка масло
малко трюфелов
зехтин и още
малко за поръсване

Приготвяне

1 Смелете на едро всички продукти за трохите в кухненски робот, подправете и ги оставете настрана. Сварете макароните за 1 мин по-малко от указаното на опаковката, отцедете ги, разбъркайте ги със зехтина и ги оставете настрана.
2 Сложете лука, млякото и пушената треска в тенджера и ги подправете. Оставете ги да къкрят на тих огън за 10 мин и извадете треската. Накъсайте месото, поръсете го с трюфеловия зехтин и го оставете настрана. 
3 Смесете маслото и брашното до паста. Разбийте я с млякото на слаб огън и загрейте до завиране, като разбърквате постоянно. Дръпнете я от огъня, добавете половината настъргано сирене и разбъркайте добре.
4 Добавете пастата към млечния сос, разбъркайте я, сложете треската и поръсете със смлян черен пипер. Сосът може да ви се струва рядък, но ще се сгъсти при готвенето. Намаслете голям огнеупорен съд за фурна, пресипете макароните в него (аз обичам да ги струпам високо) и довършете, като ги поръсите с останалото сирене и повечето от трохите. Може да ги подготвите ден по-рано, да ги завиете с фолио и да ги оставите в хладилника.
5 Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Запечете макароните за 20 мин, докато сиренето стане на балончета и ги поръсете с останалите трохи. Печете още 5 мин, поръсете с още малко трюфелов зехтин, а ако желаете и с малко зелени подправки.
Прочетете повече за:
замразява секалцийвитамин С
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ