Полезна ли е поговорката „храни настинка, но остави треската да гладува“ за здравето ви

31 October 2019 13:47
Полезна ли е поговорката „храни настинка, но остави треската да гладува“ за здравето ви
Определено да си болен е от неприятните състояния, които опитваме да предотвратим с лекарства, хомеопатични средства и бабини деветини, но особено през този сезон трябва да се радваме на изключително силна имунна система, за да ни подмине грипа. И докато се лекуваме, гледането на сериали може и да ни се струва като добра идея, но няма да ви свършат работа в борбата. Тогава кой е магическият трик, с който да се възстановите максимално бързо? Стара поговорка гласи да храните настинката си, но да оставите треската си да гладува. Това, че се повтаря от поколение на поколение обаче, съвсем не означава, че има истина в нея.

Според Scientific American тя датира от 1574 година в речник на Джон Уидалс. Идеята ѝ е,че за да се преборите с настинката, трябва да се храните със сгряващи храни, а избягването им ще охлади тялото ви, за да спадне и температурата. Но за да бъде по-полезна за здравето ви, поговорката по-скоро трябва да звучи „хранете настинката, хранете и треската“. Въпреки липсата на апетит през тези периоди, храната предоставя на тялото ви калориите, които то превръща в енергия. Когато се борите с болест, тялото ви се нужда от енергия.

„Гладуването никога не е добра идея“, категорична е д-р Шарън Хореш Бергкуист.

Истината е, че ключът към бързото ви оздравяване е добрата хидратация. Майка ви вероятно ви е повтаряла това около милион пъти, но е важно. Температурата, която придружава треската, ви дехидратира, защото дори съвсем слабото ѝ покачване означава, че се нуждаете от по-големи количества вода за извършване на процеси, свързани с метаболизма и дишането. „Трябва да се накарате да пиете течности, дори единственото, което искате е да припаднете в леглото“, съветва председателят на Vanderbilt University School of Medicine Уилям Шафнър.

Имунологът Руслан Меджихитов от Йейлския университет и колегите му обясняват обикновено на какво се дължи загубата на апетит, докато боледувате. Дали този симптом няма специална цел? За изследването, екипът заразява мишки с една и съща бактерия или вирус и едва част от тях, храни принудително, а на други дава чиста глюкоза. Екипът установява, че мишките на принудителен хранителен режим се справят с вирусната инфекция (над 75% от тях успяват да я преживеят). А повече от половината мишки с бактериални инфекции, които не са били хранени насила, са оцелели.

Проучването предполага, че „храни настинка, но остави треската да гладува“ не е съвсем точна. Треската и повишаването на температура може да бъде причинено от бактерия и вируси (настинките са причинени от вируси). По-точно би било „храни вирус, остави бактерията гладна“. Преди да се подложите на гладуване, имайте предвид, че няма изследване, доказващо, че този метод работи.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ