Запечена тиква със салвия и хрупкава заливка

05 November 2019 10:53
Запечена тиква със салвия и хрупкава заливка
65 мин. Средно Порции 6

  • ккал 328
  • маз 19
  • нас. маз 8
  • въгл 26
  • захар 10
  • фибри 5
  • прот 12
  • сол 1

Продукти

1 тиква цигулка, обелена, разполовена,
почистена от семките, нарязана на
полукръгове
2 с.л. зехтин
стрък мащерка
1 с.л. масло
връзка салвия, листата откъснати
1 глава лук, нарязан
1 скилидка чесън, смачкан
голяма щипка едро смлян лют червен
пипер
½ лимон, кората настъргана
100 г трохи от хляб с квас
200 мл мляко
2 яйца
50 мл пълномаслена сметана
25 г настърган пармезан
25 г настъргано пекорино (или още
пармезан)
шепа белени тиквени семки

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Сложете тиквата в тава, поръсете я с 1 с.л. зехтин, сол, черен пипер и листата мащерка. Покрийте тавата с фолио и запечете за 30 мин, докато тиквата омекне.
2 Загрейте останалия зехтин с маслото, докато маслото се разтопи и започне леко да се пени. Добавете листата салвия и гответе няколко минути, докато станат хрупкави, след това прибавете лука, чесъна, лютия червен пипер и лимоновата кора. Гответе около 8 мин, като разбърквате, докато лукът омекне и стане прозрачен, сипете още малко зехтин, ако има нужда. Разбъркайте вътре хлебните трохи, запържете ги за няколко минути.
3 Разбийте млякото, яйцата и сметаната заедно, добавете сиренето и разбъркайте. Извадете тиквата от фурната и намалете температурата до 170°С (150°С с обдухване). Добавете хлебните трохи в млечната смес с яйцата и полейте отгоре тиквата. Поръсете с тиквените семки и запечете за нови 15 мин. Извадете от фурната и оставете да стегне за няколко минути, преди да сервирате.
Прочетете повече за:
1 от 5-на-ден
Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ