Рагу от патладжан, леща и орехи

05 November 2019 11:24
Рагу от патладжан, леща и орехи
70 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 221
  • маз 12
  • нас. маз 2
  • въгл 16
  • захар 9
  • фибри 10
  • прот 7
  • сол 0

Продукти

2 патладжана
2 с.л. зехтин
1 глава лук, ситно нарязан
1 дафинов лист
2 скилидки чесън, тънко нарязани
1 червена или зелена люта чушка
2 едри домата, нарязани
1 ч.л. червен винен оцет
100 г леща, сварена
30 г орехови ядки, нарязани
малка връзка магданоз, ситно нарязан

Приготвяне

1 Надупчете целите патладжани с вилица, сложете ги върху пламъка на газта или на барбекю и ги изпечете з 5 мин, като ги обръщате от всички страни, докато омекнат отвътре. Оставете ги настрани да се охладят.
2 Щом патладжаните изстинат, разрежете ги на две, изгребете вътрешността и я сложете в купа. Отстранете изгорялата кожа и нарежете на едро меката вътрешност, оставете я настрани.
3 Загрейте зехтина в тиган на умерен до силен огън, добавете лука, дафиновия лист и щипка сол, гответе около 10 мин, като разбърквате, докато лукът омекне и започне да се оцветява. Добавете чесъна и лютата чушка, гответе още няколко минути. Разбъркайте вътре доматите и винения оцет, гответе около 10 мин, като разбърквате, докато омекнат. Прибавете патладжана и разбъркайте добре с другите съставки, гответе още няколко минути, след това добавете лещата и 100 мл вода. Продължете да готвите, докато по-голямата част от водата се изпари. Овкусете. Сервирайте топлото рагу върху порция пюре от ряпа. Гарнирайте с орехи и магданоз.
Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ