Пай с листно цвекло, маринован лимон и прясно сирене

05 November 2019 11:40
Пай с листно цвекло, маринован лимон и прясно сирене
70 мин. Средно Порции 6

  • ккал 454
  • маз 25
  • нас. маз 12
  • въгл 33
  • захар 5
  • фибри 4
  • прот 22
  • сол 2

Продукти

300 г рикота
500 г листно цвекло, стеблата
отстранени
2 с.л. зехтин
½ стрък праз, нарязан
1 глава лук, нарязан
2 скилидки чесън, ситно нарязани
1 зелена люта чушка, без семките,
ситно 
нарязана
2 резена маринован лимон,
вътрешността извадена, корите ситно
нарязани
щипка семена кимион
щипка семена фенел
100 г връзка магданоз или други зелени
подправки по ваш избор, едро нарязан
1 лимон, сокът изцеден
3 яйца
300 г сирене фета
1 цяло индийско орехче
270 г кори за баница
рапично олио, за намазване

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 190°С (170°С с обдухване). Отцедете рикотата в цедка за няколко минути, за да отстраните суроватката. Измийте старателно листното цвекло и го подсушете с чиста кърпа, нарежете го на тънко.
2 Загрейте зехтина в уок на умерен огън, добавете праза, лука, чесъна, лютата чушка, маринования лимон, семената от кимион и фенел заедно с голяма щипка сол, гответе, докато празът и лукът омекнат и станат прозрачни – около 10 мин. Прибавете листното цвекло, зелените подправки и лимоновия сок, овкусете и гответе още няколко минути, докато листата омекнат, но не са на каша. Оставете да се охлади и прецедете в цедка, за да отстраните течността.
3 Разбийте яйцата в купа, докато образуват пяна, добавете рикотата и фетата и разбъркайте. Прибавете зелената смес и отново разбъркайте добре, настържете отгоре малко индийско орехче.
4 Извадете корите за баница от опаковката. Намажете с малко олио дъното и стените на кръгла форма с диаметър 20 см и дълбочина 9 см. Покрийте с една кора дъното и я загладете с пръсти нагоре по стените на формата, така че да излиза над ръба. Намажете я с още олио и повторете с втора кора, за да може основата да бъде изцяло покрита. Постепенно оформяйте пластове, като намазвате с олио корите и ги слагате така, че да се получи равномерно покритие върху цялата форма.
5 Сипете отгоре сместа със сирене и зелени листа, покрийте със свободните краища на корите, като намазвате с олио между тях и най отгоре. Може да поръсите между корите още зелени подправки. Намачкайте корите в средата на пая за по-хрупкава текстура и поръсете с допълнително семена фенел. Запечете за 50 мин, докато паят стане златист и пълнежът стегне. Оставете го във формата да изстине за 20 мин и тогава го извадете от нея. Охладете напълно и съхранявайте в хладилника, докато стане време за сервиране.
Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ