„Паста“ от целина с листно цвекло, чесън и тиквени семки

05 November 2019 11:48
„Паста“ от целина с листно цвекло, чесън и тиквени семки
35 мин. Средно Порции 2

  • ккал 418
  • маз 31
  • нас. маз 9
  • въгл 14
  • захар 5
  • фибри 14
  • прот 13
  • сол 2

Продукти

1 малка глава целина, обелена
1 лимон, сокът изцеден
40 г белени тиквени семки
2 с.л. зехтин екстра върджин
15 г масло
4 стръка мащерка, листата откъснати
2 скилидки чесън, ситно нарязани
½ ч.л. едро смлян лют червен пипер
1 връзка листно цвекло, листата
отделени от стеблата, стеблата
нарязани, листата накъсани
20 г пекорино, настъргано

Приготвяне

1 С помощта на белачка за зеленчуци изрежете дълги широки ленти (с ширината на папарделе) от главата целина и ги сложете в купа с вода и лимонов сок, за да не потъмняват. Пригответе повече ленти, отколкото бихте използвали, ако бяха паста.
2 Запечете на сух тиган тиквените семки, докато започнат да пукат. Оставете ги настрана.
3 Кипнете голяма тенджера с подсолена вода. Добавете лентите целина за 1 мин, отцедете и запазете водата. В незалепващ тиган загрейте зехтина и маслото, докато маслото се разтопи и разпени. Добавете мащерката, чесъна и лютия пипер.
4 Запържете сместа за 5 мин, докато чесънът стане прозрачен и почти златист, добавете стеблата листно цвекло и разбъркайте, гответе още няколко минути. Прибавете тиквените семки и листата цвекло, овкусете и сипете малко лимонов сок. Усилете огъня и разбъркайте вътре половината настъргано сирене. Добавете целината и малко от водата от варенето, разклатете тигана, за да се смеси всичко добре и сосът да стане гладък. Разпределете в чинии, поръсете с останалото сирене и сервирайте.
Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ