Риба с пюре от целина

05 November 2019 13:59
Риба с пюре от целина
55 мин. Лесно Порции 2

  • ккал 326
  • маз 19
  • нас. маз 3
  • въгл 7
  • захар 5
  • фибри 12
  • прот 26
  • сол 1

Продукти

1 малка глава целина,
обелена и нарязана

3 с.л. зехтин
1 ч.л. семена фенел
4 стръка пресен лук,
всеки нарязан на 3 по 
диагонал
1 тиквичка, настъргана
1 скилидка чесън, смачкана
2 х 125 г филета от треска,
без кожата 
1 лимон,
сокът от половината, другата

половина нарязан, за сервиране
1 с.л. нарязани листа магданоз,
за сервиране

листа от рукола, за сервиране

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Сложете целината в тава, полейте с 2 с.л. зехтин, поръсете със семената фенел. Овкусете и запечете във фурната за 45 мин, като разбъркате по средата на печенето, докато потъмнее на места.
2 Докато целината се готви, сложете пресния лук в сух тиган и гответе 3-4 мин, като го обръщате от време на време, докато започне да почернява. Сложете две големи парчета фолио върху работната си площ, разпределете пресния лук върху тях, а след това и настърганата тиквичка, чесъна и рибата. Овкусете и полейте с лимоновия сок и останалия зехтин. Завийте краищата на фолиото и оформете две пакетчета. Сложете ги в тава и ги запечете във фурната за 10-12 мин.
3 Когато целината стане готова, намачкайте парчетата с преса за картофи или с вилица и овкусете добре. Разделете пюрето в две чинии, отворете внимателно пакетчетата фолио – съставките вътре ще са горещи – и ги прехвърлете в двете чинии до пюрето. Гарнирайте с магданоз и сервирайте с листа рукола и лимонови резени.
Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ