Лесна шоколадова торта

11 November 2019 13:12
Лесна шоколадова торта
55 мин. Лесно Порции 12

  • ккал 523
  • маз 29
  • нас. маз 18
  • въгл 59
  • захар 47
  • фибри 2
  • прот 6
  • сол 1

Продукти

За блата
200 г кристална захар
200 г меко масло и още за формата
4 яйца
200 г брашно с набухвател
2 с.л. какао на прах
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. ванилов
екстракт
2 с.л. мляко
За масления крем
100 г млечен шоколад, нарязан
200 г меко масло
400 г пудра захар
5 с.л. какао на прах
2 с.л. мляко
За украса
шоколадови парчета

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 190°С (170°С с обдухване). Намажете с масло основата и стените на 2 х 20 см кръгли форми, покрийте основата с хартия за печене.
2 В голяма купа разбийте всички съставки за блата с щипка сол, докато получите светла смес. Разпределете я в двете форми и запечете за 20 мин, докато прободено в средата им дървено шишче излезе чисто. Оставете да се охладят в тавата за 10 мин, после ги извадете върху решетка и ги оставете да изстинат напълно.
3 За масления крем сложете шоколада в огнеупорна купа и го разтопете в микровълнова фурна, като разбърквате на всеки 30 сек. Оставете го да се охлади за 5 мин. Намачкайте с вилица маслото и пудрата захар, след това разбийте с дървена лъжица или с електрически миксер. Пресейте отгоре какаото с щипка сол и разбъркайте вътре разтопения шоколад и млякото, докато получите гладка смес.
4 Оформете тортата върху голяма чиния или поставка за торта, като разпределите крема върху двата блата и ги сложите един върху друг. Украсете с шоколадови парчета, ако желаете.
Прочетете повече за:
за вегетарианцизамразява се
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ