Малки пайове с ябълки и къпини

11 November 2019 14:10
Малки пайове с ябълки и къпини
60 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 692
  • маз 34
  • нас. маз 13
  • въгл 85
  • захар 43
  • фибри 6
  • прот 8
  • сол 1

Продукти

2 ябълки, обелени,
почистени и нарязани
на малки парчета
50 г кристална захар
150 г къпини
1 с.л. царевично нишесте
1 с.л. мед
2 х 320 г маслено тесто
1 яйце, разбито
150 г пудра захар
1 ч.л. канела
1 с.л. кристална захар
яйчен крем, за сервиране
(по желание)

Приготвяне

1 Сложете ябълките и захарта в тенджера заедно с 2 с.л. вода, похлупете и варете 6 мин, докато ябълките омекнат, разбъркайте един два пъти. Сипете сместa в плитък съд, разстелете и оставете да се охлади, после добавете къпините и разбъркайте. В отделна купа смесете нишестето с меда и го разбъркайте с плодовия микс.
2 Разточете тестото и изрежете 12 формички с 10 см кръгъл резец. Сипете с лъжица от плодовата смес върху половината тестени кръгчета, като оставите борд от около 1 см по краищата. Намажете борда с разбитото яйце и сложете върху плънката друго кръгче тесто. Оформете вдлъбнатина да заприлича на ябълка и притиснете краищата да залепнат с помощта на вилица. Намажете повърхността с разбито яйце. Изрежете от остатъците тесто листа и дръжки за всички пайове, залепете ги с разбитото яйце. Пробийте малка дупчица най-отгоре с дървено шишче, за да излиза парата. Пригответе по този начин всички пайове. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене, и охладете поне за 30 мин, а може и до 24 часа. Може да бъдат замразени неизпечени до 2 месеца.
3 Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Запечете пайовете за 20 мин, докато тестото стане златисто и пълнежът започне да бълбука през отвора. Ако ги готвите след замразяване, печете 5 мин повече. Поръсете със захар и оставете да изстинат поне за 20 мин, преди да ги сервирате с яйчен крем.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ