Сладка тарта с бира

11 November 2019 15:05
Сладка тарта с бира
140 мин. Лесно Порции 10

  • ккал 539
  • маз 14
  • нас. маз 7
  • въгл 94
  • захар 65
  • фибри 2
  • прот 8
  • сол 1

Продукти

За тестото
250 г брашно и още за поръсване
125 г масло, охладено и нарязано
75 г пудра захар
2 жълтъка
За пълнежа
700 г златен сироп
50 г мед
250 г хлебни трохи
½ грейпфрут, кората настъргана
100 мл червена бира
3 средно големи яйца
медена пита, натрошена
(по желание)

Приготвяне

1 За тестото сложете брашното и маслото в купа и ги разтъркайте между пръстите си, докато сместа стане на трохи. Разбъркайте вътре захарта, след това жълтъците. Ако тестото изглежда сухо, добавете 2 с.л. вода. Оформете топка, загладете я на диск, увийте в прозрачно фолио и охладете в хладилника за 30 мин.
2 Разточете тестото върху леко поръсена с брашно работна площ, така че да покрие 23 см форма за тарта, дълбока 3 см. Покрийте формата с тестото, като краищата трябва да излизат над ръбовете. Охладете за 30 мин.
3 Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Сложете върху тестото хартия за печене и сипете отгоре тежести или бобени зърна. Запечете за 20 мин. Извадете от фурната, отстранете хартията и зърната и върнете във фурната за още 10-15 мин, докато тестото стане златисто и хрупкаво.
4 Докато тестото се пече, разбийте златния сироп, меда, хлебните трохи, кората от грейпфрут, бирата и яйцата заедно в голяма купа.
5 Намалете фурната на 160°С (140°С с обдухване). С остър назъбен нож изрежете излишното тесто по ръбовете, после сипете върху тестото сладката смес. Печете 55 мин до 1 час, докато стане златисто. Поръсете парченцата медена пита, ако използвате, и сервирайте.
Прочетете повече за:
за вегетарианцизамразява се
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ