Свилен Ноев: Сармите са най-вкусната храна, която човечеството е измислило

26 November 2019 16:08
Свилен Ноев: Сармите са най-вкусната храна, която човечеството е измислило
Дори и най-вкусната храна да е сервирана пред теб, ако си сам, не носи чувство на удовлетворение и ситост. Фронтменът на „Остава“, Свилен Ноев, е убеден в истинността на това твърдение и определя членовете на групата като петима лакомници, които грабят от живота. Всички те обичат вкусната храна и не биха отказали богата трапеза в компанията на забавни хора. А когато по професия си музикант, често се случва да седнеш на такава. Спомените, които остават, са много скъпи. След приятния ни разговор в края на лятото ние също ще запазим топъл спомен от срещата ни...

Свилен, да започнем с важно за читателите ни уточнение. Ако условно делим хората на два вида – тези, които се хранят, за да живеят, и тези, които живеят, за да се хранят – ти към кои се причисляваш?
Объркващо е! Но да кажем от тези, които се хранят, за да живеят. По-прагматично трябва да приемаме живота.

Т.е. не може да се твърди, че си чревоугодник?
Всъщност много обичам вкусната храна. За съжаление, не мога да готвя. Имаше един период, в който живеех сам, преди да бъда войник. Имах барабани, китара, касетофон и отидох в къщата на майка ми и баща ми в едно малко градче – Плачковци. Там живеят около 200 души, а аз прекарах около 6 месеца сам. Интересното е, че дори не опитах да прочета някоя готварска книга. Готвех си пържени яйца и когато ми омръзнеха, се прибирах при майка ми и баща ми да ми готвят. (Смеем се.) Пържени яйца с лук, доматен сок, чушки... всичко, с което могат да бъдат приготвени. Интересното е, че тогава бабите ми бяха живи, но не съм ходил при тях, въпреки че съм много лаком.

Коя е най-голямата вкуснотия, която помниш от детството?
Най-вкусното, което едната ми баба правеше, бяха пържени картофи и яйца. Когато в ресторант се доближат като вкус до нейните, е истинско пиршество. Тя ги режеше много едро и често ги препържваше, защото, докато готви на внуците, междувременно вършеше и друга работа. Точно заради това те ставаха много вкусни. Нищо не оставаше, всичко си изяждахме. А от Габровския край майка ми прави т.нар. мързелива баница. Тя не представлява точно баница, а по-скоро прилича на питка, но става невероятно вкусна. Понякога и ходя на гости да я видя и тя ме посреща с нея. А най- вкусното, което според мен човечеството е измислило като храна, това са сармите. Те са истинска космонавтика. (Смеем се.) Имаме храни, измислени в България, които наистина са произведение на изкуството – такива са още баницата, таратора, шопската салата. Хората се чудят как сме смесили определени съставки и въпреки това се получава толкова вкусно. А всичко е въпрос на години проби.

Има ли член на семейството ти, който наистина може да бъде обявен за шеф-готвач и готви феноменално?
Има. Майката на моята жена – Нина, тя е брутален готвач. Първо готви ястия, които обожавам. Когато наближи Коледа, прави малки сармички, които представляват една хапка. И на един мъж му трябват около 2 минути, за да изяде 10 сарми, които тя е приготвяла 2 часа. Бобът ѝ също е невероятен. Изобщо аз харесвам традиционните български ястия, а тя ги готви покъртително вкусни.

Какво никога не ОСТАВА, когато сервират пред теб?
Най-често салата, защото много обичам да ям зеленчуци. Супа също.

Изпитваш ли носталгия към храна, която днес вече не може да бъде открита?
В интерес на истината, не се сещам. Мисля, че има абсолютно всичко от близкото минало. Това, което в момента не харесвам, а като дете обичах, е бозата. Колкото им е гадно на чужденците да пият боза, толкова и на мен. Не бих пробвал отново. Да кажем, ако мога да забраня бозата, бих го направил! (Смеем се.)

В този ред на мисли, смяташ ли, че вкусът на човек се променя с годините?
Да. Според мен, когато човек стане голям, по друг начин опитва храната. Преди не можех да си представя да опитам шкембе чорба, а в момента не само обичам, но смятам, че е страхотна! Освен това вкусът зависи от средата и хората, с които е заобиколен и живее. Ако имаш спътник в живота, който постоянно ти обяснява колко е ужасно да ядеш домати, в един момент ще спреш да ядеш домати... 100 процента! Между другото, гледачката на сина ни никога не е яла домати и го вмени и в него. Сега той не яде домати. На пица и като доматен сос ги яде, но пресни нарязани – не. Но аз много обичам, така че е въпрос на време да ги прояде!

Какво мислиш за световната тенденция да се ограничава консумацията на месо?
Съгласен съм с нея. Подлагал съм се на режим без месо. Изключението беше, че ядях риба веднъж седмично и се чувствах добре. Мисля, че месото дава много енергия, така че трябва да си намериш интелигентен начин да го заместиш. Често хората подхождат неправилно към вегетарианството и се разболяват. Изключиш ли нещо от хранителния си режим, трябва да го замениш с друго. Аз мога да живея дори и без месо.

Музикалната ти кариера изисква да пътуваш често. Това позволява ли ти да се храниш здравословно?
По пътя е трудно. Въпреки че се познаваме всички музиканти, които постоянно пътуваме в цяла България и сме си създали мрежа със заведения, където готвят вкусно. От приказка на приказка, накрая всички знаем по 20-30 места на Черноморието например, където можем да се нахраним на спокойствие. Но често, когато бързаме, се налага да ядем храна по бензиностанциите, което е много лошо.

Със сигурност „Шоколад” е една от песните, с които публиката най-силно те асоциира. Признай ни, обичаш ли да хапваш сладко?
Не обичам да ям много шоколад. Като цяло не харесвам сладки неща. Но в семейството има хора, които компенсират. Синът ми може да яде сладко денонощно. Донякъде го разбирам. Понякога в главата ми има глупава мисъл, че когато съм много изморен, сладкото ще ми осигури сила, но това е абсолютно невярно. Сега като се замисля, когато бях спрял месото, започнах да ям безглутенова храна и мога да кажа, че сладките неща, които не съдържат глутен, са най- вкусни. Може би се дължи на факта, че не използват захар, а стевия, която е много вкусна. Дори кафето си опитвам да подслаждам със стевия, защото се старая да намаля захарта.

А опитвате ли се да ограничавате сладкото на сина ви?
Със сигурност не яде толкова много, колкото му се иска. Вече пораства и сам започва да усеща как му става лошо, когато прекали, и най-важното – да помни! Определено не яде некачествена храна. Дори сладките неща, които яде, са хубави. Например сам реши да не се храни с фастфуд, защото веднъж му стана лошо и край. Повече не желае, което е голяма победа за мен. Покрай негов приятел намалихме и безалкохолните напитки, защото той му казал, че са вредни и синът ни вече пие повече вода. Децата стават по-мъдри доста по-рано от нас, което е много интересно. Определено смятам, че ще проявява същия интерес като баща си към храната. Жена ми се притесняваше, че синът ни ще стане претенциозен като нея – да не яде чесън, лук, люто. В момента той е на 7 години и яде люто, чесън, обича подправки. Усещам как ще го науча да яде и шкембе чорба.

Ако можеш да се оприличиш на ястие, какво би бил?
Бухтичка със сирене. (Смеем се.) Или големи сарми... със свинско месо. Майка ми ги прави големи и те са такива, че изяждаш една и се наяждаш! Изобщо хубаво нещо е вкусната храна.

ТЕКСТ: МАГДАЛЕНА ГЕОРГИЕВА

ФОТО: ИВЕЛИН СОЛАКОВ

Интервюто е публикувано в брой 199 на списание BBC Good Food България!

Всички права са запазени!
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ