Печено свинско с малцова глазура и хрупкава кожичка

26 November 2019 17:10
Печено свинско с малцова глазура и хрупкава кожичка
180 мин. Средно Порции 6

  • ккал 554
  • маз 41
  • нас. маз 15
  • въгл 15
  • захар 12
  • фибри 0
  • прот 31
  • сол 4

Продукти

1,6 кг цяло парче свински котлети
(6 бр.) с ребрата, кожата изрязана,
запазена, с резки по нея
100 мл бял винен оцет
½ ч.л. смляно индийско орехче
½ ч.л. сушена мащерка
50 г мед
4 с.л. соев сос
100 мл качествен пилешки бульон
60 г малцов екстракт

Приготвяне

1 Сложете свинската кожа в плитка чиния, посолете я и сипете отгоре оцета. Оставете за 2 мин, след това я преместете с кожата нагоре върху решетка с тава отдолу. Оставете на хладно място.
2 Смесете индийското орехче и мащерката с 1 с.л. морска сол. Направете резки върху мазнината на месото и натрийте сместа отгоре, сложете в хладилника за 1 час. През това време сипете меда в малка тенджера, гответе до тъмен карамел, добавете соевия сос, пилешкия бульон и малцовия екстракт, кипнете и оставете да къкри, докато сместа се редуцира наполовина.
3 Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Извадете свинското от хладилника, сложете го в плитка тава, намажете го с топлата глазура и запечете във фурната за 10 мин. Извадете го, глазирайте го отново и повторете процедурата още 4 пъти в следващия един час. Когато на месото му остава още 30 мин печене, сложете свинската кожа в тава на горната решетка на фурната. След като изминат 30 мин, проверете дали свинското е готово с дигитален термометър – трябва да е достигнало 68°С или повече. Извадете го от фурната, намажете го още веднъж с глазурата и го оставете да отпочине за 20 мин, докато свинската кожа се изпече до хрупкавост. Сервирайте свинското върху голяма дъска заедно с нарязаната хрупкава кожа. Аз го поднасям с печени картофи и карфиол със сирене.
Прочетете повече за:
свинско месомалцглазура
Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ