Ароматна печена патица със сливи

26 November 2019 17:40
Ароматна печена патица със сливи
180 мин. Средно Порции 4

  • ккал 762
  • маз 59
  • нас. маз 17
  • въгл 22
  • захар 22
  • фибри 4
  • прот 33
  • сол 3

Продукти

1 звездовиден анасон
2 с.л. семена кориандър
4 с.л. захар мусковадо
2,5 кг цяла патица
1 ч.л. зехтин
6 сливи, разполовени, без костилките
3 дафинови листа
75 мл червен винен оцет
300 мл пилешки бульон

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 160°С (140°С с обдухване). Запечете анасона и семената кориандър в сух тиган, докато отпуснат аромата си. Сложете запечените подправки в мелничка с 2 ч.л. морска сол и ги смелете на фин прах (или ги натрошете на ситно в хаванче). Прехвърлете ги в купа, добавете захарта, разбъркайте добре и оставете настрана.
2 Направете кръстовидни резки по кожата на патицата и загрейте зехтина в голям огнеупорен съд. С помощта на щипци обръщайте патицата в съда, докато покафенее от всички страни. Изхвърлете излишната мазнина и сложете патицата с гърдите нагоре, овкусете я навсякъде със сместа от захар и подправки. Подредете сливите около нея, добавете дафиновите листа и полейте с оцета и бульона. Запечете във фурната за 2 часа, докато патицата стане златиста и сливите омекнат добре. Усилете температурата на фурната за още 10 мин, за да стане кожата хрупкава. Извадете патицата от съда и оставете да отпочине за 10 мин, отстранете с лъжица излишната мазнина от сливите. Сервирайте патицата на парчета с пълна лъжица сливи.
Прочетете повече за:
патицасливи
Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ