Карамелизиран фенел с шери и портокал и козя извара

28 November 2019 10:53
Карамелизиран фенел с шери и портокал и козя извара
40 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 287
  • маз 16
  • нас. маз 7
  • въгл 12
  • захар 10
  • фибри 8
  • прот 9
  • сол 0

Продукти

4 средно големи глави фенел
15 г масло
1 с.л. зехтин екстра върджин
200 мл средно сухо шери
1 ч.л. семена фенел,
счукани в хаванче

½ портокал, кората настъргана
и сокът изцеден

3 ч.л. кристална захар
100 г козя извара
10 г лешници, запечени
и едро нарязани

Приготвяне

1 Подрежете връхчетата на фенела, като запазите част от зелените стръкчета. Разрежете главите на четвъртини и отстранете твърдите външни листа. Разрежете всяко парче наполовина.
2 Разтопете маслото в голям тиган и добавете зехтина. Гответе резените фенел на умерен огън по 2 мин от всяка страна, докато станат златисти. Добавете 125 мл шери и семената фенел, намалете огъня и покрийте с капак. Гответе около 7 мин, добавете портокаловия сок и гответе, без да покривате, още 7 мин, докато фенелът омекне, но без да се разпада. Усилете огъня и гответе, докато соковете почти напълно изчезнат.
3 Добавете в тигана захарта и гответе около 30 сек, като обръщате парчетата фенел, докато леко се карамелизират. Добавете портокаловата кора заедно с останалото шери. Подправете със сол и пипер и гответе, като обръщате парчетата, докато шерито се редуцира, а резените фенел станат лъскави, но без да потъмняват прекалено.
4 Сложете парчетата фенел в чиния, поръсете с парченца козя извара, лешниците и запазените зелени стръкчета от фенела.
Прочетете повече за:
фибри1 от 5-на-денбез глутен
Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ