Ади и Марти ви очакват в сладкото си царство Adella Cake O’Clock

02 December 2019 15:57
Ади и Марти ви очакват в сладкото си царство Adella Cake O’Clock
Ади и Марти ви очакват в сладкото си царство Adella Cake O’ClockАди и Марти ви очакват в сладкото си царство Adella Cake O’ClockАди и Марти ви очакват в сладкото си царство Adella Cake O’ClockАди и Марти ви очакват в сладкото си царство Adella Cake O’ClockАди и Марти ви очакват в сладкото си царство Adella Cake O’ClockАди и Марти ви очакват в сладкото си царство Adella Cake O’Clock
 
Търпение и замах са малка част от тайната на успеха на Адриана Насалевска и Мартина Биковска, които превръщат ателието си Adella Cake O’Clock в истинско царство на сладките изкушения! Художнички по душа, но сладкарки по призвание, Ади и Марти откриват множеството допирни точки между приложното, изящното изкуство и сладкарството. Или както те сами признават: „намерихме начин как изкуството ни да достига до хората, вместо да събира прах в килера“. Спомняте си за къщичката от сладки, за която обикновено четем в детските приказки, нали? Тя не само оживява в ръцете им, а дори на драго сърце ни издадоха стъпка по стъпка как да си я направим сами! Амбицирани да предизвикват широките ви усмивки, те доказано могат да излязат отвъд границите на възможното и често обичат да импровизират и експериментират с ядливи материали. За своите „Уау“ моменти разказват Ади и Марти...

Скъпи дами, сладкарското ви ателие е като извадено от приказките! Представете ни се и споделете за вдъхновението си да го създадете. 
Адриана: Моят художествен път започна още от средното ми образование в Техникума по керамика и стъкло. Продължих обучението си в свободна академия, а след това „Сценография“ в Нов български университет. Накрая завърших бакалавърска степен в НАТФИЗ. Това не ми беше достатъчно и за кратко работих в една сладкарничка. Първият ми учител беше художник и оттам, съчетаването между изкуството и сладкарството се превърна в моя професия. Радостта на децата, когато си вземат тортата, на доволните клиенти, които изживяват своя щастлив момент, са причината да се занимавам с това. Имали сме случаи на клиенти, които не са изяждали мъфините си, а също така са ни се обаждали, за да ни кажат „Беше ни жал да разрежем тортата.“
Пътят в производството на сладки изкушения ме срещна с Марти и вече 10 години работим заедно. В един момент, когато работата започна малко или много да ме напряга, това симпатично същество ме провокира да запиша „Арттерапия“ в НХА. Радвам се, че намерих човек, с когото можем да се разбираме само с половин дума или поглед. Научили сме се, когато една от нас не е в кондиция, другата да поема щафетата, без да се налага да се обясняваме. Това много ни допълва. Различни сме дори и в стила и предпочитанията си на работа. Има дейности, които аз харесвам повече и ми се отдават по-добре, както и обратното. Факт е, че това страшно много ни помага при изпълнението на поръчки.
Мартина: По същия начин и аз реших да се занимавам с изкуство. Завърших скулптура, живопис, графичен дизайн. Беше модерно да си графичен дизайнер и записах НХА. Съвсем случайно попаднах в производството на една голяма фирма. Но като човек, който не правеше разлика между брашно и нишесте, опитът ми там беше много забавен. Хората, които срещнах, включително и Адриана, видяха, че имам потенциал и ме оставиха да цапам навсякъде. (Смеят се.)
А: Тя учи и схваща бързо.
М: Обожавам да моделирам и в един момент се оказа, че това е моето призвание. Така завърших бакалавърската си степен и продължих да работя в тази сфера. С течение на времето, станах ръководен кадър на друго заведение. С Ади вече започнахме да се допълваме и да работим заедно като екип. Истината е, че когато завърших висшето си образование, знаех, че трябва да направя още нещо. Също записах „Арттерапия“. Бяхме първият випуск в Академията, което беше невероятен плюс за нас, защото всички преподаватели бяха инициативни. Работата с хора, деца и изкуство наистина се оказа нашето призвание. Впоследствие завършихме магистратура и не можеше да спрем дотук!
А: Да, през цялото това време, на по чаша вино си мечтаехме един ден да започнем бизнес от едно малко ателие или павилион. Обсъждахме имена, какво и как ще работим и така, докато не дойде момент, в който предприехме първата крачка. Казахме си, че ще стъпим в неизвестното – в дълбоката яма. Двете заедно поехме този риск преди две години.

А колко време отне да реализирате тази своя мечта?
А: Една година, докато открием мястото. Имахме достатъчно търпение да изчакаме, за да започне нашето приключение в Adella Cake O’Clock. Но това нямаше да бъде възможно без партньорството ни с Adella Ristorante Italiano by Gabriele Federici и останалата част от екипа, които ни помагат и съдействат.
М: Точно така! Получи се страхотна симбиоза помежду ни. Ресторантът е страхотен! Детският кът позволява да се провеждат занимания, свързани с изкуство, по начина, по който ние си го представяме. Получаваме позитивна обратна връзка от децата и възрастните за така наречените ни уъркшопи.
А: Да, опитваме всеки месец да организираме ателиета, които не представляват обучителен процес. Идеята им е хората да се забавляват.
М: Голяма част от съвременните хора имат нужда да се занимават и с нещо странично в ежедневието си, за да го разнообразят. И това е напълно нормално. Когато си по цял ден в офиса, имаш нужда да направиш нещо различно. Решихме да направим нещо подобно на ателиетата за рисуване на по чаша вино, но с разликата, че ние използваме ядливи материали – например върху меденка с размерите на голямо платно се прави композиция, която е тематично обвързана.
А: Важно уточнение е, че за участие в тези ателиета няма никакви ограничения. Първото, което казваме на хората, е, че сме се събрали, за да се забавляваме. Който иска, може да научи нещо ново, да изпробва различни материали. Но най-хубавото е, че можете да ядете боите и да облизвате четките по всяко време, без да се притеснявате от натравяне. Целта е разпускане и обмяна на енергия. Идеята на всеки семинар е не само какво ще научите от него, а цялостното преживяване.

Кои са силните ви страни в сладкарството?

М: Аз обичам да слагам перлички. Ади е по изработката на автомобили.
А: Да, аз обичам прецизната работа. Ако в поръчката има много за рязане, с прави линии, по-детайлна поръчка, аз съм човекът. Марти има повече размах, докато аз харесвам по-изчистената и прецизна изработка. А това ни допълва, защото имаме различни клиенти. Най-обичаме, когато не работим върху конкретна задача или поръчка. Тогава влагаме творческа енергия и изключваме света около нас. Съсредоточаваме се в продукта и когато се натрупа умора, просто се отдръпваме. Когато нещо ми липсва, но не мога да определя какво е, другата вижда и споделя идея. Обсъждаме я и намираме баланс в работата.

Заедно ли работите върху поръчките или всяка ги поема индивидуално?
М: Двете заедно. Доста е приятно, въпреки че много хора не могат да работят по този начин. Дори сме решили да реализираме подобен проект – хора, които не се познават, например аз и ти, изработваме скулптура заедно и съответно проверяваме, дали се усещаме взаимно. Това означава, че аз ще навляза в твоето лично пространство, а ти в моето. Ще има водещ, който показва какво трябва да се получава като резултат, а междувременно аз и ти усещаме какво ни допада и какво – не. Някои хора влизат в тотален конфликт и не постигат разбирателство. Целта е да пречупиш себе си и чрез изкуството да опиташ да се изразиш.

Твърдите, че управлявате царството на сладките изкушения – защо залагате на тях?
А: Може би защото аз обичам да ги правя, а Марти да ги яде. (Смеят се.)
М: Истината е, че приготвяме всичко, дори и солени неща. Но силата ни е в сладкарството и най-вече в декорацията. Много държим на качеството на използваните продукти. В България е малко трудно, защото българският клиент не може винаги да си позволи да се храни с вкусна и качествена храна заради цената, но ние се стремим точно към такива продукти. Предлагаме десерти, които са съобразени с нуждите на хората. Сега станаха популярни безглутеновите десерти и се стараем да отговаряме на потребностите на клиентите ни.
А: Най-важно е да имаме комуникация с клиента. Особено, когато трябва да изпълним поръчка за важен повод като сватба. Обикновено те са големи и изискват повече време за изработка и обсъждане. Когато ни споделят какви продукти обичат, правим дегустация, за да проверим дали сме се доближили до техните вкусови предпочитания.
М: При нас няма да откриете каталог, поради простата причина, че не харесваме този начин на работа. Предпочитаме да отделим необходимото време, за да се срещнем и поговорим, да вземем решения и да преминем към действие.
А: Имали сме клиенти, които са смятали, че за 15 минути ще успеем да направим консултация за предстоящата им сватба. А когато ви предстои нещо важно, е нормално да не сте се досетили за всички подробности. За щастие, нашият опит ни учи и започваме да разпитваме.

Със сигурност сте имали и забавни сладки случки?
М: Имаме много такива. Поискаха да направим и изкуствена торта за сватбата на една двойка – момичето беше бременно. Само младоженците знаеха, че предназначението на тортата е да бъде нарочно изпусната. Задачата поверяват на техен приятел, който по принцип е малко непохватен. Булката ни сподели: „Само си представям той как ще падне с тортата, а майка ми ще се стегне и ще ме погледне, за да провери дали няма да пометна“ (Смеят се.) Когато хората са позитивно настроени и ние им помогнем с идеи, обикновено нещата се получават.
А: А доста често хората идват с готови идеи, които ни показват като снимков материал, но когато се заприказваме, се отпускат и първоначалната им идея се префасонира в нещо коренно различно. Когато видим усмивките и грейналите им лица, разбираме, че сме на прав път.

Ръчно изработвате тортите си, а сега предстоят празници и мнозина ще искат да изненадат любимите си хора. По колко време средно ви отнема да изработите една поръчкова торта?
М: Най-доброто пожелание, което мога да си направя, е да приготвям декорацията за тортите в рамките на 1-2 седмици. Изработката е лесна – тортата може да бъде готова и за 3 часа. Желателно е цялостния продукт да има още 24 часа, за да поеме всичките сокове, вкусове и аромати. И поне час или два, за да ѝ обърнем хубаво внимание, дали всичко е наред с изработката. Разбира се, както уточних, това е пожелание.
А: Желателно е при правенето на поръчка да бъде предвидено достатъчно време, за да можем да обърнем хубаво внимание и на детайлите.
М: В крайна сметка, когато работиш върху даден продукт, без значение дали ще бъде картина, скулптура, трябва да разполагаш с достатъчно време, за да се отдръпнеш от него, когато е готов. Да го видиш със свеж поглед, да намериш пропуските в него, които могат да бъдат коригирани.
А: В нашия случай хубавото е, че продуктът не може да стои твърде дълго време, защото бързо го изяждат и не могат да се намерят грешките! (Смеят се.)

Не работите по каталог, но кои са фаворитите ви от лакомствата, които предлагате? 
М: Спаначената ни торта!
А: Определено! Много сме горди с налагането на вкуса ѝ.
М: Освен това успяваме да провокираме хората да опитат нещо, което до този момент не са. Иначе проектите, които реализираме, са много на брой и сме най-горди с това, че преодоляваме всички критични точки. Правили сме дори торти с нашите височини...
А: Да... веднъж трябваше да направим бутафорна торта с част от нея, която е ядлива и най-отгоре имаше войник. За първи път правихме нещо подобно и когато се заехме с униформата, трябваше да влезем в сериозни детайли при изработката. Често сме провокирани с поръчки, които до този момент не сме изпълнявали. В процеса на изработка, слагаш отметка там, където виждаш, че нещо не е измислено и това ти помага при следващия проект. Не се страхуваме, когато поискат нещо, което досега не сме правили. Предупреждаваме хората, че това е ново за нас и излизаме от зоната си на комфорт. Може да не спим, но ще се случи.

Твърдите, че всеки ден мечтаете и вярвате в поне 6 невъзможни неща – дайте ни примери.
М: Това е извадка от „Алиса в страната на чудесата“ и препратка към това, че всяка сутрин, когато станеш, нещо, което си искал и вероятно инициирал, ще се случи. Ние искаме точно това. Да имате n на брой мечти или желания, а ние да ви помогнем те да се случат.

Тази сутрин какво си пожелахте?
М: Да се наспим! Не, шегувам се...
А: О, това изобщо не е шега! (Смеят се.)

ТЕКСТ: МАГДАЛЕНА ГЕОРГИЕВА

ФОТОГРАФИЯ: ИВЕЛИН СОЛАКОВ
Къщичка от сладки

2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. мед
2 ч.л. сода
2 г ванилия
5 ч.ч. брашно
1 ч.ч. масло

1 Разбийте меда със содата. В друг съд разбийте яйцата със захарта, ванилията и маслото и на струйка ги добавете към меда. Прибавете брашното и замесете тестото.
2 Когато е готово, разточете сладкото тесто до 5 мм дебелина с формата на тавата. Използвайте формички за къща, с които да изрежете от тестото.
3 Загрейте фурната на 180°C и изпечете формичките за 15-20 мин.


Сглобяване и декорацияГотовите изпечени страници на къщата се сглобяват с течен шоколад. Първо слепете стените една за друга и след това сложете покрива.Готовата къща декорирайте със захарно тесто. Разточете го на тънко и изрежете с помощта на същата формичка за къща. Предварително го украсете с плакета с коледни мотиви и сухи сладкарски бои.По желание може да се направи захарна декорация елха, снежен човек и бонбони.

Весели празници!
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ