Рибен пай

03 December 2019 11:02
Рибен пай
100 мин. Средно Порции 6

  • ккал 629
  • маз 29
  • нас. маз 17
  • въгл 46
  • захар 10
  • фибри 4
  • прот 39
  • сол 2

Продукти

150 г масло
1 глава лук шалот, ситно нарязана
400 г сурови скариди с черупките,
почистени, запазете главите и черупките
400 г пушена треска, без кожата,
обрязана на еднакви едри парчета
(запазете изрезките)
1 дафинов лист
1 звездовиден анасон
малко перно (по желание)
150 мл бяло вино
1,2 л пълномаслено мляко
1 ч.л. зеленчуков бульон на прах или
1 кубче зеленчуков бульон
60 г брашно
200 мл нискомаслен крем фреш
400 г филе от бяла риба без кожата,
нарязано на едри парчета
200 г филе от сьомга, нарязано на едри парчета
2 с.л. каперси, отцедени и ситно нарязани
сокът от 1 лимон
1,5 кг картофи
4 яйца (по желание)
сирене грюйер или средно зрял чедър
40 г готов солен чипс
спанак, грах или кресон, за сервиране

Приготвяне

1 Загрейте 25 г масло в плитка тенджера и запържете лука шалот за 2 мин. Добавете главите и черупките от скариди, кожата и обрезките от пушената треска, усилете огъня и пържете 5 мин, докато всичко започне да става кафяво. Сложете дафиновия лист и звездовидния анасон, сипете малко перно (ако използвате) и виното. Варете, докато течността практически се изпари. Добавете млякото, поръсете със зеленчуковия бульон на прах и оставете основата на соса да къкри 15 мин. Изключете котлона, натрошете главите и черупките с преса за картофи и прецедете соса в кана.
2 Почистете тенджерата, разтопете в нея 60 г масло и го разбъркайте с брашното до сипкава каша. Гответе с разбъркване 2 мин на слаб огън. Добавете ароматния млечен сос, като разбърквате постоянно. После сипете крем фреша и оставете соса да къкри тихо, докато се сгъсти доста. Подправете на вкус. Изключете котлона и разбъркайте соса с рибата, скаридите, каперсите и лимоновия сок. Прехвърлете всичко в голям намазнен съд за печене.
3 Загрейте фурната на 220°С (200°С с обдухване). Сложете картофите в голяма тенджера с вода и щом заври, пуснете яйцата. Варете ги 8 мин. Извадете яйцата, охладете ги в купа със студена вода, обелете, разполовете и ги притиснете в соса с рибата, за да се покрият напълно. Отцедете картофите, обелете ги и ги намачкайте с останалото мляко и масло. Намажете пюрето върху пая или го шприцовайте. Поръсете с грюйера и/или с натрошения чипс. Сложете съда с пая в тава и го запечете за 35 мин, докато сиренето отгоре стане златисто и образува балончета. Оставете пая да изстине поне за 10 мин и го предложете със спанак с масло, с грах или кресон.
Прочетете повече за:
калцийрибапай
Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ