Запечено еленско със салата от ябълки и брюкселско зеле

06 December 2019 09:34
Запечено еленско със салата от ябълки и брюкселско зеле
160 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 254
  • маз 11
  • нас. маз 2
  • въгл 9
  • захар 8
  • фибри 5
  • прот 26
  • сол 0

Продукти

400 г филе от елен
За маринатата
2 с.л. рапично олио
1 с.л. сос Уорчестър
2 плодчета хвойна, счукани
2 стръка розмарин, листата
откъснати и нарязани
½ ч.л. шери фино или
балсамов оцет
За салатата
200 г брюкселско зеле, ситно
нарязано
сокът и настърганата кора от
½ портокал
1 с.л. рапично олио и още за
пържене
1 зелена ябълка
връзка магданоз, ситно
нарязан
зърната от ½ нар
крем фреш, смесен с
настърган хрян, и 1 с.л.
тиквени семки, запечени
(по желание), за сервиране

Приготвяне

1 Смесете продуктите за маринатата и мариновайте месото за няколко часа в хладилника. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). За салатата сложете брюкселското зеле в купа и полейте с портокаловия сок. Подправете със сол и поръсете с малко рапично олио. С ръце намачкайте нарязаното зеле, за да омекне малко. Настържете при зелето ябълката и разбъркайте с останалите продукти. Опитайте на вкус и добавете още малко олио, ако смятате, че трябва – но не го правете мазно.
2 Загрейте малко рапично олио в тиган с дебело дъно, докато запуши, добавете еленското месо и гответе 2-3 мин, докато се получи карамелизирана коричка отдолу. Обърнете и гответе още няколко минути, като се уверите, че е запечатано от всички страни. Поставете месото в тавичка и запечете за 5-6 мин във фурната, в зависимост от това, колко розово искате да стане. Извадете от фурната и оставете да отпочине поне 5 мин, след това нарежете. Поставете малко крем фреш с хрян във всяка чиния, сложете отгоре резени еленско. Поднесете със салатата и поръсете отгоре с тиквените семки, ако желаете.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ