Хрупкава печена пуйка с лимон и чесън

06 December 2019 14:06
Хрупкава печена пуйка с лимон и чесън
235 мин. Лесно Порции 8

  • ккал 679
  • маз 33
  • нас. маз 14
  • въгл 2
  • захар 1
  • фибри 0
  • прот 94
  • сол 5

Продукти

5-6 кг готова за печене пуйка, шията и дреболиите
отделени за грейви соса
1 глава лук, разполовен
1 лимон, разполовен (запазете настърганата кора за
маслото)
цяла глава чесън, разполовен
За солената смес
2 с.л. морска сол
1 с.л. листа мащерка
1 ч.л. черен пипер на зърна
За маслото
100 г масло
4 с.л. зеленчуков бульон на прах
1 лимон, кората настъргана (от лимона за пуйката)

Приготвяне

1 До два дни предварително направете солената смес, като счукате в хаванче морската сол с листата мащерка и зърната черен пипер. Сложете пуйката в тава и внимателно промушете пръстите си под кожата, като започнете от шията, докато стигнете с цяла ръка надолу по дължината на гърдите. Внимавайте да не разкъсате кожата. Овкусете навсякъде със солената смес – отвън и отвътре, и под кожата. Сложете пуйката в тавата с гърдите нагоре и я оставете в хладилника до 2 дни – колкото по-дълго време я осолявате, толкова по-сочно ще стане месото. За хрупкава кожичка оставете птицата непокрита, така че да съхне отвън, но може и да я покриете хлабаво с алуминиево фолио, ако желаете.
2 Сложете маслото, зеленчуковия бульон и лимоновата кора в малка купа и разбъркайте, докато напълно се съединят. Похлупете и
охладете. Може да бъде приготвено няколко дни предварително, или да се замрази, завито в прозрачно фолио, до един месец.
3 Извадете пуйката от хладилника поне един час по-рано, когато решите да я готвите. Извадете и маслото от хладилника, за да омекне. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Изчислете колко време ви е необходимо за готвене, като знаете, че за първите 4 кг се предвижда по 40 мин на килограм, след това се добавя по 45 мин на всеки следващ килограм.
4 Намажете с ръце маслото под кожата, така че да покрие целите гърди и процепа между бутчетата и тялото, след това загладете отгоре кожата с пръсти. Сложете лука, лимоновите половинки и чесъна вътре в пуйката.
5 Покрийте хлабаво с алуминиево фолио и печете според изчисленото време. Около 30 мин преди края на печенето увеличете температурата на фурната до 200°С (180°С с обдухване), отстранете фолиото, полейте пуйката със соса и върнете във фурната. Когато пуйката стане с приятен кафеникав цвят и се сготви отвътре, извадете я от фурната и оставете да отпочине около 1 час върху топла чиния за сервиране, покрита с фолио. Запазете соса в тавата, за да приготвите грейви сос
Прочетете повече за:
пуйказамразява се
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ