Гратен от брюкселско и савойско зеле с шери

06 December 2019 15:32
Гратен от брюкселско и савойско зеле с шери
50 мин. Средно Порции 10

  • ккал 401
  • маз 30
  • нас. маз 17
  • въгл 18
  • захар 7
  • фибри 4
  • прот 9
  • сол 1

Продукти

1 голямо савойско зеле,
нарязано на 10 резена
400 г брюкселско зеле, почистено
3 с.л. зехтин
2 едри скилидки чесън, нарязани
4 стръка мащерка, листата откъснати
75 г масло
75 г брашно
150 мл шери фино
600 мл пълномаслено мляко
300 мл пълномаслена сметана
индийско орехче, настъргано
60 г сухи хлебни трохи
60 г твърдо сирене, настъргано
(пармезан, конте или пекорино)

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Поръсете резените савойско зеле и брюкселското зеле със зехтин, чесън и мащерка в голям съд за гратен. Овкусете добре и запечете за 25 мин.
2 През това време разтопете маслото в тенджера. Разбъркайте вътре брашното и гответе няколко минути, докато започне да става златисто. Отстранете от огъня и като разбърквате постоянно, сипете постепенно шерито, след това млякото и накрая сметаната. Върнете соса обратно на огъня и гответе 3-4 мин, като разбърквате непрекъснато, докато получите плътен сос. Настържете щедра щипка индийско орехче, посолете и оставете настрани. Смесете хлебните трохи със сиренето.
3 Извадете съда с двата вида зеле от фурната, полейте отгоре соса и поръсете с трохите. Може да го приготвите един ден предварително и после да го затоплите отново. Загрейте грила на 200°С и запечете гратена за 15 мин, докато повърхността стане златиста и хрупкава. Оставете да отпочине 5 мин, преди да го сервирате.
Списанието
BBC Good Food България - Брой 202
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ