Тажин с перлен ечемик, пащърнак и маринован лимон

09 December 2019 10:56
Тажин с перлен ечемик, пащърнак и маринован лимон
85 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 639
  • маз 22
  • нас. маз 5
  • въгл 87
  • захар 25
  • фибри 18
  • прот 14
  • сол 2

Продукти

2 с.л. олио
2 глави лук, нарязани
2 скилидки чесън, нарязани
½ ч.л. куркума
1 ч.л. червен пипер
2 ч.л. рас ел ханут
2 сладки картофа, обелени и
нарязани на хапки
3 пащърнака, нарязани на
хапки
3 моркова, нарязани на хапки
2 мариновани лимона,
нарязани
200 г перлен ечемик
1 л зеленчуков бульон
по 1 малка връзка магданоз и
мента, листата откъснати
150 г зелени маслини,
нарязани
½ лимон, сокът изцеден
зърна нар, за сервиране
За киселото мляко с тахан
160 г гъсто кисело мляко
2-3 с.л. тахан
½ лимон, сокът изцеден

Приготвяне

1 Загрейте олиото в огнеупорен съд. Добавете лука и щипка сол, гответе 5 мин, докато омекне и започне да се оцветява, разбъркайте вътре чесъна и подправките. Гответе още 1 мин, докато отпуснат аромата си, тогава прибавете сладките картофи, пащърнака, морковите, маринования лимон и перления ечемик. Разбъркайте добре и гответе още 1 мин, докато зеленчуците и ечемикът се покрият с подправките. Сипете бульона и посолете, кипнете, намалете огъня и оставете да къкри 45 мин, докато зеленчуците и перленият ечемик омекнат.
2 За дресинга смесете киселото мляко с тахана и лимоновия сок, овкусете, добавете малко вода, за да може да се сипва с лъжица. Нарежете повечето листа от мента и магданоз. Опитайте ястието на вкус и разбъркайте вътре нарязаните подправки, маслините и лимоновия сок. Може да бъде замразено на този етап и да се затопли отново на бавен огън.
3 Поръсете със зърната нар и още зелени подправки, за да придадете цвят и текстура. Сервирайте с тахановото кисело мляко.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ