Минс пай баклава

09 December 2019 16:13
Минс пай баклава
95 мин. Лесно Порции 16

  • ккал 361
  • маз 17
  • нас. маз 6
  • въгл 45
  • захар 27
  • фибри 2
  • прот 6
  • сол 1

Продукти

1 буркан минсмийт (411 г)
100 г шамфъстък, нарязан
100 г смлени бадеми
1 портокал, кората настъргана
150 г масло
2 х 270 г фини кори за баница
За сиропа
150 г кристална захар
2 с.л. ликьор Grand Marnier или бренди

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 160°С (140°С с обдухване). Смесете минсмийта с шамфъстъка, бадемите, портокаловата кора и щипка сол, оставете настрана. Разтопете маслото и с малка част от него намажете дъното и стените на тава с размери 20 х 30 см. Нарежете корите за баница с размерите на тавата и ги покрийте с чиста кърпа, за да не изсъхват.
2 Сложете една кора в тавата и я намажете с разтопено масло. Продължете да нареждате корите по този начин, докато използвате половината от тях (около 10 броя). Разпръснете навсякъде равномерн сместа с минсмийт. Продължете да намаслявате останалите кори и да ги редите отгоре, като последната я намажете обилно с разтопеното масло. С много остър нож разрежете корите диагонално под формата на ромб. Запечете във фурната за 1 час, докато станат златисти.
3 През това време пригответе сиропа. Сложете захарта и 75 мл вода в тенджера, гответе на слаб огън, докато захарта се разтвори. Оставете да къкри, докато сиропът се сгъсти така, че да покрива обратната страна на лъжица. Отстранете от огъня и разбъркайте вътре ликьора или брендито. Щом баклавата се изпече, извадете от фурната и увеличете температурата на 180°С (160°С с обдухване). Полейте я със сиропа, върнете тавата във фурната за още 5 мин, докато корите поемат сиропа. Оставете баклавата да се охлади напълно в тавата, след това нарежете на парчета по диагоналните разрези. Ще се запази до една седмица в кутия с капак.
Прочетете повече за:
вегетарианци
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ