Кейк с ананас и ром

19 December 2019 14:48
Кейк с ананас и ром
75 мин. Средно Порции 12

  • ккал 459
  • маз 20
  • нас. маз 12
  • въгл 61
  • захар 49
  • фибри 5
  • прот 1
  • сол 1

Продукти

200 г пресен ананас, нарязан на парченца
75 г черен шоколад, нарязан
160 г масло, със стайна температура, и
още за тавата
120 г кристална захар
½ ч.л. смес „пет подправки“
30 мл мляко
2 с.л. тъмен ром
3 големи яйца
160 г брашно с набухвател
За глазурата с лайм
75 г масло, със стайна температура
125 г пудра захар
½ лайм, сокът изцеден
За меренга
300 г кристална захар
25 г течна гликоза
4 белтъка от големи яйца

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Сложете ананаса в незалепваща тава и запечете за 20 мин – така вкусът ще стане по-наситен. Оставете го да изстине, преди да го нарежете на малки парченца.
2 Разтопете шоколада в микровълнова фурна или в съд на водна баня, полейте го върху парче хартия за печене и го разстелете на дебел слой. Оставете да стегне.
3 Намажете с масло форма с размери 20 х 30 см и я покрийте с хартия за печене. Разбийте маслото и захарта, докато побелеят и станат кремообразни. Добавете петте подправки, млякото и рома, разбъркайте добре. Разбийте в сместа яйцата едно по едно, като добавяте брашно след всяко яйце. Накрая прибавете и парченцата ананас. Прехвърлете сместа във формата, като я оберете добре с лъжица, запечете за 20 мин, докато стане готова отвътре и леко покафенее. Оставете във формата за 10 мин, после извадете кейка върху метална решетка да се охлади напълно.
4 Разрежете кейка наполовина по ширина. Разбийте маслото за глазурата, докато омекне, разбъркайте в него пудрата захар, след това и сока от лайм. Трябва да получите гладък и мек маслен крем за мазане. Добавете още малко пудра захар, ако е твърде мек.
5 За меренга сложете захарта, 65 мл вода и гликозата в тиган с тежко дъно на умерен огън, разбърквайте, докато захарта се разтвори. Кипнете и с помощта на сладкарски термометър наблюдавайте температурата. Сложете белтъците в стоящ миксер и
разбийте на умерена скорост. Когато температурата на сиропа достигне 118°С , сипете го при белтъците на тънка непрекъсната струйка, като продължавате да разбивате, докато изстинат напълно. Прехвърлете меренга в пош с кръгъл накрайник. Може да бъде приготвен до три дни предварително и да се съхранява в хладилника.
6 Сложете едната половина от кейка върху равен огнеупорен съд за сервиране или върху хартия за печене. Намажете го с малко глазура и сложете отгоре втората половина. Сега си представете, че гледате надолу към ананас, който лежи, и отрежете всеки ъгъл от кейка, за да добие форма на варел – най-добре с нож за хляб. Изрежете острите горни ръбове, за да закръглите формата, след това покрийте кейка с тънък слой от останалата глазура.
7 Направете точки от меренга върху цялата повърхност на кейка, така че да изглежда като ананас. С помощта на горелка направете връхчетата на меренга кафеникави или сложете десерта във фурната под грила и наблюдавайте кога ще започне да покафенява. Извадете и охладете напълно. Нарежете изстиналия шоколад на парчета с дължина 5-10 см и ги сложете в единия край на кейка, за да изглеждат като листа от ананас.
Прочетете повече за:
вегетарианци
Списанието
BBC GoodFood България – брой 204
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ