Коледно пънче със солен карамел

25 December 2019 14:26
Коледно пънче със солен карамел
50 мин. Средно Порции 10

  • ккал 571
  • маз 27
  • нас. маз 16
  • въгл 76
  • захар 65
  • фибри 1
  • прот 5
  • сол 1

Продукти

масло, за тавата
3 големи яйца
100 г кристална захар
100 г брашно
½ ч.л. бакпулвер
1 шушулка ванилия, само
семенцата
150 мл сметана
100 г солен карамел за
мазане
френско грозде и ментови
листа, за украса
За карамелената глазура
200 г масло, меко
400 г пудра захар, пресята,
и още за поръсване
200 г солен карамел за
мазане

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Покрийте продълговата тава с размери 24 х 32 см с хартия за печене, така че краищата й да излизат навън, след това намажете добре с масло. Разбийте яйцата и захарта заедно с електрически миксер за 3-4 мин, докато сместа стане светла и плътна.
2 Добавете брашното, бакпулвера и семенцата ванилия в яйчената смес и разбъркайте с голяма метална лъжица, докато цялото брашно се поеме от сместа. Прехвърлете внимателно в тавата и запечете във фурната за 12-15 мин, докато стане светлозлатисто и пружинира при допир.
3 Извадете от фурната, оставете да се охлади за 1-2 мин, за да може да пипате с ръце, тогава внимателно навийте блата на руло по дължина докато е още топъл (запазете хартията на блата).
4 За глазурата разбийте маслото и пудрата захар, докато станат на гладка смес, разбъркайте вътре карамела. Оставете настрана. Разбийте сметаната до меки връхчета.
5 Развийте внимателно блата, обърнете го с дългата страна към вас. Сложете купчинки от соления карамел и от карамелената глазура върху блата (не използвайте много, ще ви трябва да покриете кейка), като запазите чист борд от 1 см в края, тъй като плънката ще се разнесе, когато навиете блата. Разпределете сметаната отгоре с помощта на палетен нож. Като използвате хартията, навийте блата на руло.
6 Отрежете едно парче от рулото под ъгъл, така че да го прилепите до рулото като клон. Сложете рулото в поднос за сервиране, долепете плътно клона. Използвайте останалата глазура, за да намажете отгоре целия кейк, набраздете го с помощта на вилица. Поръсете с пудра захар и украсете с френско грозде и листа мента, преди да сервирате.
Прочетете повече за:
вегетарианци
Списанието
BBC GoodFood България – брой 204
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ