Скрито брауни с вино

25 December 2019 14:36
Скрито брауни с вино
320 мин. Средно Порции 9

  • ккал 1024
  • маз 64
  • нас. маз 39
  • въгл 95
  • захар 82
  • фибри 6
  • прот 12
  • сол 0

Продукти

2 х 500 мл ванилов сладолед
За браунито
100 г черен шоколад
150 г масло и още за формата
200 г светлокафява захар
мусковадо
1 голямо яйце и 1 жълтък
100 мл червено вино
50 г какао на прах
100 г брашно
щипка индийско орехче и
карамфил
¼ ч.л. канела
¼ ч.л. джинджифил
За шоколадовия купол
200 г черен шоколад
200 г млечен шоколад
спрей олио за готвене
Ще имате нужда от
9 малки балона
За масления сос
90 г масло
150 г светлокафява захар
мусковадо
150 мл сметана
½ ч.л. ванилов екстракт
щипка морска сол

Приготвяне

1 Най-напред направете шоколадовите куполи. Разтопете шоколадите в микровълнова фурна или върху съд с къкреща вода, после оставете да се охлади леко. През това време надуйте балоните с размера на пъпеш „Медена роса”. Сложете основата на всеки балон в чаша и напръскайте горната половина с олио – така ще сте сигурни, че ще извадите лесно шоколадовия купол. Натопете един балон откъм намазаната с олио страна в шоколада, завъртете го, за да получите равномерно покритие. Поставете балона в чаша с шоколада нагоре. Повторете с останалите балони. Оставете ги в хладилника поне за 4 часа или за цяла нощ, за да стегне шоколадовото покритие.
2 Направете браунито. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Намажете с масло и покрийте основата на 20 х 20 см форма с хартия за печене. Разтопете шоколада в микровълнова фурна или върху съд с къкреща вода. Смесете брашното и какаото заедно с подправките и щипка сол, оставете настрана. С помощта на електрически миксер разбийте маслото и захарта заедно, докато сместа стане светла и пухкава, после разбийте в нея яйцето и жълтъка. Сипете разтопения шоколад, виното и сместа с брашно, разбийте, докато всичко се съедини. Прехвърлете във формата и запечете за 15 мин, докато стегне. Не се притеснявайте, ако в средата ви се струва недопечено – ще стегне, когато изстине. Сложете в хладилника.
3 За масления сос разтопете маслото в тенджера с дебело дъно, добавете захарта и сметаната, разбийте, докато всичко се смеси добре. Оставете да къкри 5 мин, като разбърквате от време на време, след това отстранете от огъня и разбъркайте вътре ванилията и морската сол. Оставете настрана да се охлади. Всичко това може да бъде приготвено до един ден предварително и да се съхранява в хладилника.
4 За да сглобите десерта, внимателно спукайте балоните един по един с ножица и ги отстранете, така че да остане само шоколадовият купол. Внимателно сложете всеки купол в тава, покрита с хартия за печене. Нарежете браунито на девет парчета. Поставете по едно парче във всяка чиния, отгоре добавете топка сладолед и покрийте с шоколадов купол. Затоплете леко масления сос. Когато чиниите са на масата, полейте топлия сос върху шоколадовия купол за повече екстравагантност и пред вас ще се разкрие скритото брауни.
Прочетете повече за:
браунивино
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ