Торта с бял шоколад, портокал и червени боровинки

23 December 2019 14:54
Торта с бял шоколад, портокал и червени боровинки
185 мин. Средно Порции 22

  • ккал 780
  • маз 41
  • нас. маз 25
  • въгл 94
  • захар 76
  • фибри 1
  • прот 8
  • сол 1

Продукти

300 г солено масло,
нарязано, и още за
формите
200 г бял шоколад, ситно
нарязан
500 г брашно
4 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
500 г бяла кристална
захар
300 мл кисело мляко
4 ч.л. ванилов екстракт
1 голям портокал, кората
настъргана, сокът
изцеден
6 големи яйца
4 с.л. прясно мляко
За компота
200 г червени боровинки
150 г бяла кристална
захар
За глазурата
200 г бял шоколад, ситно
нарязан
500 г солено масло, меко
750 г пудра захар, пресята
280 г крем сирене

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Намажете с масло дъното и стените на две 20 см форми за торта и застелете дъното и стените с хартия. Разтопете 150 г масло със 100 г от белия шоколад в купа на водна баня и оставете да се охладят леко.
2 През това време премерете 250 г брашно, 2 ч.л. бакпулвер, 1/2 ч.л. сода бикарбонат и 250 г захар в голяма купа. Направете кладенче в средата и добавете 150 мл кисело мляко, 2 ч.л. ванилов екстракт, портокаловата кора и сока, 3 яйца и 2 с.л. прясно мляко. Разбъркайте всичко заедно, след това добавете разтопения бял шоколад с маслото. Когато сместа стане гладка (получава се доста течна смес), разделете я в двете подготвени форми. Печете по средата на фурната за 25-30 мин, блатовете ще изглеждат златисти и равномерно бухнали, щом се изпекат. Проверете дали са изпечени с дървено шишче – при пробождане то трябва да излезе чисто. Ако по него остане мокра смес, печете още няколко минути и проверете отново.
3 Оставете блатовете да изстинат във формите за 5 мин, след това ги прехвърлете върху решетка. Измийте формите и повторете стъпки 1 и 2, за да направите още два блата. Можете да приготвите блатовете ден или два по-рано и да ги завиете във фолио, щом изстинат. Може също да ги замразите до два месеца.
4 За да приготвите компота, кипнете в малък съд боровинките със захарта за 4-5 мин, докато заприличат на сладко, и охладете.
5 За глазурата разтопете шоколада в микровълнова фурна или на водна баня. Оставете леко да изстине. Намачкайте грубо маслото и пудрата захар, след това разбийте с миксер на пухкав крем. Добавете разтопения шоколад и крем сиренето и разбийте отново до гладка смес.
6 За да сглобите тортата, поставете един блат върху поставката, след това подредете останалите блатове върху него, като ги залепите с малко глазура и компот от боровинки. Завършете тортата с най-гладкия блат.
7 Натрупайте половината от останалата ви глазура върху тортата и с палетен нож я разнесете на тънък слой по стените и повърхността на тортата. Този слой се нарича “слоят на трохите”, с него се улавят всички трохи, които иначе ще ви попречат да направите перфектен завършек. Охладете тортата за 10-20 мин, за да стегне глазурата. Сега декорирайте тортата. Ще се запази до 3 дни.
Прочетете повече за:
вегетарианцизамразява се
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ