Коледен щолен с бадеми и марципан

24 December 2019 15:16
Коледен щолен с бадеми и марципан
340 мин. Лесно Порции 10

  • ккал 190
  • маз 4
  • нас. маз 1
  • въгл 34
  • захар 15
  • фибри 1
  • прот 4
  • сол 0

Продукти

100 г смесени сушени
плодове с корите
180 мл ябълков сок
7 г суха мая
250 г брашно и още за
поръсване
30 г цели бланширани
бадеми
щедра щипка смляна канела
щедра щипка смлян анасон
или бахар
малка щипка смлян карамфил
75 г студен марципан,
нарязан на ситни парченца
10 г масло, разтопено
1 с.л. пудра захар

Приготвяне

1 Накиснете сушените плодове в 100 мл топла вода. Внимателно затоплете ябълковия сок за няколко минути, след това добавете маята и оставете да се активира за 10-15 мин (трябва да стане на мехурчета).
2 Сложете брашното в купа. Разбъркайте в него маята с ябълковия сок и размесете, за да получите гладко тесто. Покрийте и оставете да втасва на топло, докато удвои обема си, около 1-2 ч. Можете също да сложите тестото в хладилника, за да втаса бавно през нощта.
3 Отцедете плодовете и ги прибавете към тестото заедно с ядките, марципана и подправките. Премесете добре всичко, след това извадете тестото на леко набрашнен плот и месете, докато плодовете останат в тестото, без да падат.
4 Оформете тестото в продълговата форма и го сложете в тава за печене, застлана с хартия. Покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса на топло за около 30 мин – 1 час.
5 Загрейте фурната до 180°С (160°С с обдухване). Печете щолена 20 мин, след това намалете фурната до 150°С (130°С с обдухване) и печете още 25-30 мин, докато стане златистокафяв и твърд на допир.
6 Извадете от фурната и го намажете с разтопеното масло. Поръсете с пудра захар и оставете да изстине напълно, преди да го нарежете. Опаковайте 4 резена в хартия за печене за коледния календар. Останалия щолен запазете добре опакован в кутия с капак.
Прочетете повече за:
вегетарианци
Списанието
BBC Good Food България - Брой 202
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ