Печена патица, глазирана с портокалов мармалад

27 December 2019 15:33
Печена патица, глазирана с портокалов мармалад
45 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 845
  • маз 71
  • нас. маз 21
  • въгл 15
  • захар 15
  • фибри 1
  • прот 37
  • сол 1

Продукти

1 готова за печене патица, около 1 кг
2 портокала, разполовени
60 г портокалов мармалад

Приготвяне

1 Открийте и изрежете костта на ядеца. Така ще ви бъде по-лесно да нарежете патицата, когато се изпече.
2 Загрейте фурната на 240°С (220°С с обдухване). Леко разрежете само кожата на патицата по цялата повърхност и направете по един дълбок срез във всяко бутче.
3 Подправете добре със сол и пипер. Загрейте огнеупорен тиган на тих огън. С щипци дръжте патицата на една страна и я запечете за 10 мин, докато покафенее. Обърнете я, запечете и от другата страна за още 10 мин.
4 Обърнете патицата с гърдите надолу и преместете тигана във фурната. Печете 5 мин, отцедете мазнината от съда, като запазите патицата с гърдите надолу, и печете още 10 мин.
5 В това време разполовете портокалите и нарежете една половинка на 4 резена. Загрейте малък тиган на умерен огън и запечете резените в сух тиган за 1 мин от всяка страна, докато леко се карамелизират.
6 Извадете резените портокал от тигана и оставете настрана. Изтискайте сока от останалите портокали в горещия тиган и редуцирайте наполовина. Добавете мармалада, свалете от огъня и разбъркайте.
7 След 15 мин печене обърнете патицата с гърдите нагоре и я намажете с мармалада. Печете още 10 мин. Оставете да отпочине 20 мин.
8 Нарежете патицата, като отделите бутчетата и разполовите всяко на две. Нарежете гърдите на филийки и сервирайте със запечените резени портокал за изстискване отгоре.
Прочетете повече за:
витамин Сбез глутен
Списанието
BBC GoodFood България – брой 204
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ