Картофи Дофиноаз

31 December 2019 16:17
Картофи Дофиноаз
100 мин. Средно Порции 10

  • ккал 670
  • маз 51
  • нас. маз 33
  • въгл 44
  • захар 4
  • фибри 4
  • прот 6
  • сол 1

Продукти

4 дафинови листа
връзка мащерка
500 мл пълномаслена сметана
500 мл крем фреш
щипка настъргано индийско
орехче
1 скилидка чесън, разполовена
50 г масло и още малко за съда
2,5 кг средно големи картофи,
приблизително с еднакъв
размер, обелени

Приготвяне

1 Намачкайте дафиновия лист и мащерката, за да засилите аромата им, и ги сложете в тенджера заедно със сметаната, крем фреша, индийското орехче и половин скилидка чесън. Подправете обилно. Загрейте до завиране и оставете соса да къкри 2 мин. Оставете го да изстине и да поеме аромата на подправките.
2 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Поръсете със сол среза на другата половинка скилидка чесън и натрийте с нея вътрешността на голям правоъгълен съд за гратен. Леко го намазнете с масло и разтопете останалото масло в тенджера.
3 Нарежете картофите на тънко с мандолина и ги подредете на колонки. Сложете ги изправени в съда, като ги притискате стегнато, докато напълните тавата. Прецедете топлия сметанов сос върху картофите, като намачкате подправките в цедката, за да извлечете повече аромат. Запечете за 1 час, докато картофите станат готови, а отгоре хванат хрупкаво ръбче. По средата на времето ги намажете с разтопеното масло. Оставете ги да изстинат за около 10 мин и сервирайте.
Прочетете повече за:
вегетарианцибез глутен
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ