Родителите не трябва да успокояват детето с храна

Публикувано на: 16.08.2018 в 6:00 часа

Детето прибира играчките и подрежда стаята си. Майката е доволна и го награждава... с шоколад или парче торта. Лоша идея.

Екип британски учени от университета Астън в Бирмингам описа какви са рисковете от подобна награда. Тя води до хранителни и емоционални проблеми.

Експериментът е с деца на 3 и 5 г., които получават някакъв сладкиш като награда за успеха или за доброто си поведение. Така учените установили, че децата започват да асоциират храненето с емоциитеИ когато попаднат в стресова ситуация, започват прекомерно да ядат, за да се разтоварят от напрежението.

Психоложката Клер Фароу, ръководител на проучването, обяснява, че родителите често имат парадоксално поведение. От една страна, се опитват да ограничат излишните мазнини, захар и сол в менюто на децата, а от друга – им дават точно тези храни, когато искат да ги успокоят или да ги наградят.

И в тези случаи заложената в гените програма сработва – започва да използва сладката и мазна храна като „оръжие“, с което се изправя и воюва срещу емоционалния стрес.

Още по-лошо е, че „когато детето порасне, такова поведение става основа на хранителните разстройства, най-сериозно от които е прекомерното наддаване на килограми и наднорменото тегло“, обяснява Фароу.

Източник: "Новите родители"

Коментари

.............................