Чубрица

Чубрица


Лечебните свойства на чубрицата са известни още от античността и лекарите я препоръчвали като подправка и лекарство. Тя представлява едногодишно тревисто растение, произхождащо от Средиземноморието и Близкия изток. В кулинарията се използва надземната й част, а в медицината цялото растение, набрано по време на цъфтежа. Чубрицата се отличава със силен приятен аромат, който става по-интензивен при сушене. Тя стимулира дейността на стомаха и червата, има спазмолитичен ефект и влияе благотворно при метеоризъм (газове в червата). Тези качества я правят особено популярна при приготвянето на тежки, трудносмилаеми храни като боб, леща, грах, зелен фасул, овнешко и агнешко месо. Чубрицата е една от основните съставки на българската шарена сол. Комбинира се добре с магданоз, сушени зеленчуци, дафинов лист, чесън, розмарин, целина, сминдух. Близка е по аромат с ригана и майораната, поради което не се препоръчва смесването й с тези подправки. В народната медицина чубрицата се използва при високо кръвно налягане, против газове и колики, при лошо храносмилане и при някои бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ