Риган

Риган

Риган
Лечебните свойства на ригана са толкова разнообразни, че у нас той е известен повече като билка, отколкото като подправка. Родина на това многогодишно растение са Южна Европа и Средна Азия. В средиземноморските кухни риганът е изключително популярен и представлява неделима част от някои от най-известните ястия в света като пицата, гръцката салата и други. Тази подправка се комбинира отлично с маслини, каперси, девесил и босилек. много е подходяща за доматени сосове и всякакви меса. Риганът е отличен антиоксидант благодарение на високото съдържание на фенолни киселини и флавоноиди. Освен това той притежава изразени противомикробни свойства. Използван е още от бащата на медицината – Хипократ, който лекувал с тази билка стомашни и респираторни заболявания. Днес под различни форми – воден извлек, хапчета или маслен извлек, риганът се прилага срещу настинки, грип, треска, гъбични инфекции, диспепсия, стомашни неразположения, вътрешни паразити, болезнена менструация и други. Това растение има изразени седативни свойства и не бива да се приема в големи дози, но слаб чай от риган действа успокояващо и допринася за спокойния сън.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ