Зелен фасул

Член на семейството на зеленчуците,зеленият фасул е доста издръжливо и адаптивно растение - расте на всякакви почви и климат. Добър източнике е на протеини и въглехидрати, също и на витамин А, В1 и В2. В Америка е познат под името фава.

Наличност

Най-добър от края на юни до средата на септември. Зеленият фасул е лесен за отглеждане в зеленчукова леха или градина.

Изберете най-доброто

Купувайте възможно най-пресния зелен фасул, шушулките му трябва да са твърди и хрупкави. Избягвайте меките, пълни с въздух.

Подготовка

Зеленият фасул трябва да се изчисти от шушулките, освен ако те не са съвсем млади и крехки. Сложете зърната в съд, покрийте с вряща вода, кипнете и варете 3-5 мин. Отцедете, прехвърлете зърната в студена вода, разцепете шушулките по дължина и извадете зърната.

Съхранение

Дръжте в перфорирана торба в хладилника до пет дни.

Приготвяне

Сварете, пасирайте на пюре и поднесете с малко запържен чесън; задушете на пара обелени фасул и грах, добавете сотиран в зехтин лук, и сервирайте с халуми на грил и накъсани листа мента. Младите зелени шушулки задушете леко, и сервирайте цели, с късчета пекорино и малко хляб.

...................................