Аспержи

1 от 2

 

Трудни за отглеждане, аспержите са младите кълнове на вид култивирано лилиево растение. Смаятани са за деликатес от вегетарианците, но са високо ценени и от останалия гастрономичен свят. Имат отличителен, интензивен солен вкус.

Докато френските аспержи са пурпурни на цвят, английските и американските разновидности са зелени. В контраст с тях, испанските и повечето холандски са бели, тъй като се отглеждат под земята и се берат веднага, щом върховете се покажат. От няколко години в България също се отглеждат аспержи, и вкусът им е не по-малко добър.

Всички видове имат висока хранителна стойност, с добри нива на витамин А и С, калий, желязо и калций. Имат също диуретични свойства.

Наличност

Внос е наличен през цялата година, но местната (европейска) продукция, е налична от май до юли.

Изберете най-доброто

Върховете трябва да са стегнати и заоблени, а стеблата прави и твърди, без признаци на увяхване.

Подготовка

За най-младите и нежни стебла не е нужно друго, освен измиване. По-твърдите аспержи прегънете, докато стеблото се отчупи в края, и изхврълете твърдите части. Ако се съмнявате, че са загрубели, можете да ги почистите с белачка за зеленчуци.

Съхранение

Завити във влажна хартия или поставени в перфорирани хартиени или пластмасови торби в отделението за зеленчуци в хладилника. Или натопени в чаша с вода, отново в хладилника.

Приготвяне

Сварени (3-5 мин) или задушени на пара (4-5 мин, в зависимост от големината), и сервирани с холандски сос или горещо разтопено масло. Нарязани в киш, или в комбинация с грах, зелен фасул, млади спаначени листа и босилек в паста примавера. Поръсени със сол, намазани със зехтин и изпечени (15 мин) или гриловани (5 мин), и поднесени с люспи пармезан и лимонов сок или завити в ивици прошуто.

....................................