Нар

В днешно време се отглеждат основно в Америка, Испания, Средния Изток и в Индия, но водят произхода си от Иран. По форма са кръгли, като ябълките, с твърда, лъскава кора, червенооранжева на цвят. Във вътрешността им са разположени стотици малки бели семенца, обвити в сочни рубинени прозрачни обвивки. Зрънцата са разположени сред горчива светло жълта ципа.

Наровете винаги са били високо ценени заради вкуса им, но днешната им популярност се дължи и на антиоксидантните им свойства, които ги превръщат в супер храна.

Кората и вътрешната ципа не са ядливи.

 

Наличност:

Почти целогодишно.

Изберете най-доброто:

Търсете нарове с гладка, ненаранена кора. Избирайте по-тежките плодове, защото са по-сочни. Избягвайте плодове с меки участъци.

Приготвяне:

Разрежете кората наполовина, след което разделете плода на две части над купа. Почукайте по външната страна с твърд предмет, зрънцата трябва да паднат сами, ако плодът е добре узрял.

Съхранение:

В перфориран плик в хладилника ще се запазят за няколко седмици.

Сгответе ги:

Яжте семенцата с помощта на клечка за зъби направо от плода. Поръсете върху салати, използвайте за маринати или в ястия с ориз. Използвайте за декорация на патешко, риба, пиле или свинско.

.............................