Дюля

 

 

Двете различни форми, в които дюлите растат – ябълковидна и крушовидна – са очевиден жокер за плодовете, от които дюлите произлизат. Когато са зрели, те са много ароматни, с гладка, златно жълта кожа, но твърдото им и тръпчиво месо е причина да се използват предимно за готвене, а не да се ядат сурови. Веднъж сготвени, дюлите разтварят дълбок вкус и стават златно-розови. Съдържат високо ниво на пектин, което ги прави превъзходни за желета, сладка и други плодови консерви. Прекрасни са също за чътни, пайове и тарти.

Наличност

От октомври до декември. Можете лесно да си отгледате собствено дърво у дома.

Изберете най-доброто

Твърди плодове без черни петна. Избягвайте дюли с мъхеста кожа, това е признак, че не са узряли.  

Подготовка

Измийте ги, след това ги разрежете на четвъртини и отстранете семките. Нарежете на резени или на кубчета според рецептата.

Съхранение

Съхранявайте на стайна температура – ще издържат около един месец.

Приготвяне

Печете около 50 мин, поширайте около 15 мин.

.................................