Круши

 

Подобно на ябълките, крушите са с разнообразни сортове. Меката им зърнеста текстура е много по-крехка от тази на ябълките и за разлика от повечето плодове вкусът им се подобрява след като се откъснат.

Повечето круши са широки в долната си част, но съществуват и разновидности с по-сферична форма. Те не са толкова ярко оцветени, колкото ябълките. Цветовете на кожицата им могат да бъдат в жълтите, червените и зелените тонове.

 

Наличност

От септември до януари

Изберете най-доброто:

Крушите са много нежни и лесно се натъртват, когато за зрели, затова ги купувайте леко недоузрели (трябва да са твърди, но не прекалено). Вкъщи ще узреят напълно – зреят отвътре навън и когато са готови основата им трябва да е станала по мека. Не купувайте меки или ударени круши.

Подготовка

Най-напред ги измийте. Кожицата им е ядивна, но могат да се обелят по няколко начина. Ако искате да останат цели, не махайте дръжката и с белачка за зеленчуци ги обелете по дължина. Ако искате да ги нарежете на парчета, първо нарежете на четвъртини, отстранете сърцевината и обелете с остър нож.

Ако искате да пълните крушите, не трябва да ги белите. Разполовете ги по дължина и изгребете сърцевината с лъжица.

Ако няма веднага да консумирате нарязаната круша, намажете парчетата с лимонов сок или подкиселена вода, за да не покафенеят.

Съхранение

Ако купувате недоузрели круши, ги съхранявайте на сравнително хладно място, докато са готови за консумация. Могат да се съхраняват в хладилника, но трябва да се консумират възможно най-бързо.

Приготвяне

Ако готвите с круши, избирайте леко недоузрели, тъй като формата им ще се запази.

За да сварите цяла круша, ще са необходими 15-25 мин. За изпичането на по-малки парчета са необходими 20-25 мин, а за приготвянето им в тиган или на грил – 4-5 мин. Можете да сервирате круши с плата сирена или да ги добавите към салати със синьо сирене.

....................................