Чушка

Чушка

Понякога ги наричат камби или люти чушки; тези сладки, меки чушки имат най-различни цветове и са роднини с лютите чушлета. Какъвто и да е цветът им, те са ароматни във всеки свой вариант,но трябва да узреят в различна степен; зелените са най-млади и с най-остър вкус, следват ги жълтите, оранжевите и след това червените, които са най-сладки.

Могат да се открият също и по-дълги, заострени, понякога наричани Романо, които са още по-сладки; също и черни чушки, с вкус, подобен на този на зелените – когато се сготвят, стават зелени, така че е най-добре да ги консумирате сурови, ако искате да запазите поразителния цвят.

Наличност
Намират се целогодишно, но най-вкусни са градинските, от юни до октомври.

Изберете най-доброто:
Търсете лъскави, твърди, равномерно оцветени чушки, без меки петна.

Подготовка
Когато режете чушката, трябва задължително да отстраните дръжката, бялата сърцевина и семето. За да обелите чушките, сложете ги на грила, на силен огън. Обръщайте ги, докато кожата им не почернее, след което ги сложете в купа и ги покрийте с найлоново фолио или ги увийте в найлонова торбичка. Когато се охладят, ще можете да ги обелите лесно само с пръсти.

Съхранение
Пресните чушки могат да се съхраняват няколко дни в хладилник. Печените и обелени чушки могат да издържат около седмица, ако са сложени в зехтин и в съд, в който не влиза въздух.

Приготвяне
Изпичат се във фурната за около 35-40 мин, а нарязани на ленти и запържени в тиган са готови за 4-5 мин.

....................................