Череши

 

Cerise, cherry, cerasus, череша… Името най-вероятно произлиза от град Гиресун в днешна Североизточна Турция, тогава в Персия. На гръцки името се е произнасяло Керасус, Керасон или Керасунта. От тук се пренася в повечето европейски езици като име на плода череша – cerise (сьориз) на френски, cherry (чери) на английски, а на латински е Cerasum или cerasus (церасум или церасус).

Всички сортове череши произлизат от дивата череша. Сведения за плода има още от древността. Черешата е доста популярна по целия свят. В България сме благословени, тъй като тук дървото се чувства отлично и през сезона на зреене цените са поносими. В редица други страни обаче не е така, тъй като черешата е доста податлива на заболявания, а плодът е лесно раним и податлив на загниване. Най-големите черешови масиви на Стария континент са в южната му част, Мала Азия също е сериозен износител. В САЩ „черешовите” щати са Калифорния, Вашингтон, Орегон и Мичиган. В северните щати обаче черешите са по-кисели и от тях се прави известният мараскин.

Благодарение на голямото търсене са селектирани сортове, които издържат и на екстремални условия. Любопитно е, че в Австралия сезонът на черешите се пада по Коледа, но това се дължи на обърнатите времена в Южното полукълбо. Въпреки това основен производител си остава Европа. Годишният търговски обем на череши е почти 46 000 милиона тона, като 75% от тях са европейски плодове.

В Азия черешата е на особена почит, но не заради плодовете, а заради цвета. Цъфналата сакура (тя е по-скоро вишна) е едва ли не национален символ и се почита на ежегодния фестивал Ханами.

Хранителна стойност

Червеният цвят, за който стана дума по-горе, се дължи на пигмента антоцианин. Той обаче е невероятно мощен антиоксидант, а в синтезиран вид действа обезболяващо и противовъзпалително. В черешите се съдържат доста желязо, витамин С и каротин, а в същото време в 100 г плод има само 64 ккал. Затова те са в основата на немалко диети.

Наличност

Първите череши се появяват в края на май. В интерес на истината най-ранните сортове са по-скоро воднисти и кисели, отколкото сладки, едри и изкусителни. На пазара пикът им е юни, а някои по-късни сортове се намират и през юли.

Кулинарна обработка

Консумира се в сурово състояние, под формата на сокове и пюрета. От череши се правят компоти, сладка, пайове и др.

....................................