Ягоди

 

Неслучайно ягодата присъства не само в кулинарията, но и в народната медицина, и в съвременната козметика и фармакология. Този чудесен плод регулира кръвното налягане, помага на сърцето, има противовъзпалително, потогонно и пикочогонно въздействие. Има противомикробно действие и пази от чревни инфекции, като в същото време унищожава всякакви стафилококи, стрептококи и прочие „коки”. Ягодите са полезни срещу базедова болест, тъй като имат положителен ефект върху йодния обмен в щитовидната жлеза. Освен това се препоръчват при анемия, хипертония, диабет, незаменими са при регулиране на холестерола и извеждане на токсините от организма.

В интерес на истината съвременната ягода не е порастнала горска ягода, а кръстоска на два американски сорта. Горската ягода има повече фитонциди, дъбилни вещества и етерични масла, затова има различни лечебни свойства. Ако запарите листа от ягода, ще получите богата на фитонциди отвара, която помага при инфекции на гърлото и устата.

Хранителна стойност

Ягодите са изключително богати на витамин С. Плодът се състои основно от 80% вода и около 15% захари, освен това е отличен източник на фолиева киселина, етерични масла и фитонциди. Те съдържат завидни количества витамин Р. Той не е особено популярен, но недостигът му причинява обща отпадналост, болки в мускулите и точковидни кръвоизливи по кожата. В същото време комбинираният прием на витамин Р, витамин С (т.е. ягоди) и калций укрепва стените на кръвоносните съдове.

Като допълнение този прекрасен летен плод съдържа минерални соли, калий, фосфор и дори калций. Затова той трябва да присъства в менюто на хората от всички възрасти, особено на по-младите и на бременните.

Наличност

От май до юли. Вече може да се намерят на пазара през цялата година, но най-вкусни са в началото на лятото. Най-големият производител на ягоди са САЩ. Испания е на второ място. Американската ягодова индустрия завърта по 1,2 милиарда долара годишно.

Кулинарна обработка

Консумират се в сурово състояние, като част от сладкиши, за сладка и компоти, както и да някои по екзотични ястия и салати.

Как да съхраняваме ягоди

Почистете ги добре, махнете наранените или загнилите плодове, тъй като те ще развалят другите. Може да ги запазите до 2-3 дни в хладилник, като ги наредите в купа и между всеки ред сложите по лист хартия. Ако искате да имате ягоди и през зимата, просто ги замразете във фризера със захар. Така те ще запазят аромата си и прекрасните си вкусови качества. Ягоди за сладкиши обаче замразете без захар.

....................................