Зелен лук

 

Зеленият и старият лук са познати от хиляди години, а заедно с репичките в Египет са били основна съставка в менюто на работниците, построили пирамидите.

Хранителна стойност

Освен при настинка, лукът помага при сърдечни заболявания, диабет, остеопороза и много други заболявания. Има противовъзпалителен ефект и е богат на антиоксиданти като кверцетин. Египтяните буквално са боготворели лука заради сферичната форма на големите глави и са вярвали, че може да съживи мъртвите. Е, миризмата на лука е доста специфична и ако е концентрирана, наистина може да накара хората с по-чувствителни носове да подскочат...

Наличност

През цялата година. Най-свежият зелен лук се намира през пролетта.

Кулинарна обработка

В сурово състояние в салати, ястия и туршии. Консумира се във всякакъв кулинарно обработен вид – задушен, сварен, пържен, печен…

....................................