Маруля

 

Тя е един от истинските символи на пролетната трапеза, макар че вече може да се намери на пазара през цялата година. Марулята неизменно присъства в зелената салата, при това буквално от хилядолетия. В древния Рим например тя се предлагала като десерт и едва по-късно влиза в ролята си на предястие или гарнитура, както я познаваме днес. Сведения за марулята има и от египетските царства и династии, където растението е нарисувано в много фрески. В гръцката митология пък се разказва легендата как богинята Венера положила тялото на убития Адонис върху листа на маруля и той оживял. Чудото все пак не било пълно и Адонис трябвало да прекарва есента и зимата в подземното царство. Пролетта обаче го връщала към живот, явно в представите на хората от античността марулята е ярък символ на събуждащия се отново живот.

Хранителна стойност

В марулята има витамин Е, витамин С, доста фолиева киселина и влакнини.

Наличност

През цялата година. Най-свежа е през пролетта – март, април, май.

Кулинарна обработка

Използва се предимно за салати, макар от нея да може да се приготвя и супа. При топлинна обработка цветът й се променя и се губят част от полезните й свойства.

..................................