Коприва

 

Копривата освен вкусна съставка за супи и каши е отличен диуретик и освобождава тялото от токсините. В нея има витамин К, както и вещества, полезни срещу артрит, анемия и бъбречни проблеми. Билката се препоръчва при анемии, храносмилателни смущения с диария, кръвотечение…

Хранителна стойност

Листата съдържат дъбилни вещества, витамин С, К, каротеноиди, пантотенова киселина, ситостерол, хистамин и др., а коренищата — дъбилни вещества, нишесте и др. Коприва съдейства за подобряване кръвотворната функция на организма. Тя е чудесно средство за измиване на косата, като се прави запарка, като за чай. Ежедневното й използване може да сгъсти и подобри косата и да спре косопада.

Наличност

Листата се събират от май до септември, а коренищата — от септември до ноември.

Кулинарна обработка

Едно от най-известните ястия е супа от коприва – използват се младите листа и връхчетата, които първо се попарват. Подходяща е още за приготвяне на салати, каши, яхнии. Стрита и съхранена, като брашно, може да се използва и за овкусяване на някои ястия.

...................................