Лилави броколи

Те съвсем не са развалени, а просто такъв им е сортът. Тези странни на цвят братовчеди на обикновените броколи могат да се използват по съвсем същия начин. Те имат повече листа и правят зеленчуковите блюда по-хрупкави.

Наличност

Сезонно – от февруари до април

Най-добрите

Избирайте броколи с тъмни зелено-лилави листа и цветчета. Изхвърлете онези, които са с жълти цветчета или повехнали листа.

Подготовка

Отстранете основата, ако е много твърда, както и жилавите листа. Разделете броколите на отделни цветчета с къси стебла и разрежете диагонално по-дебелите стебла. Изплакнете със студена вода. Ако варите или задушавате броколите, са ви необходими 3-6 мин, в зависимост от големината на цветчетата. Пържете ги за около 2 мин, докато омекнат.

Съхранение

В херметически затворен найлонов плик в хладилника.

Приготвяне

Сварете цветчетата в много вода и ги поднесете топли с разтопено масло и лимонов сок.

..................................