Миди

 

Макар и пренебрегвани в миналото, днес черните миди са доста популярни и сравнително евтини.

Най-разпространените черни миди са с гладки, лъскави черупки, а месото им е меко и хранително. Също като стридите, мидите не подбират с какво се хранят, ето защо трябва да се берат от незамърсени водоеми. Точно поради тази причина повечето черни миди в супермаркетите и специализираните магазини за морски продукти идват от специални развъдници.

Наличност

Най-добрият период за пресни черни миди е от октомври до март. Можете да ги намерите и през останалата част от годината замразени, пушени или в саламура или оцет.

Най-добрите

Избягвайте миди, чиито черупки са пробити или счупени. Пресните миди трябва да са плътно затворени. Ако ги поднасяте като основно блюдо, сервирайте на всеки около 500 г миди, а ако ги поднасяте като предястие или ги добавите към паста или супа – около 250 г.

Приготвяне

За да почистите черните миди ги изтрийте под силна струя студена вода, за да премахнете изостанали налепи или пясък. Изхвърлете онези, които започнат да плават отгоре. Ако има отворени миди, ударете ги рязко с ножа и ако не се затворят, ги изхвърлете – те са мъртви. Отстранете “брадата” – нишките, които се подават от черупката, като я дръпнете рязко в посока към долния край на мидата. Поставете мидите в съд с прясна студена вода, докато дойде моментът да ги приготвяте. Подменете водата два или три пъти, за да отстраните солта или пясъка, които мидите могат да отделят.

Съхранение

Мидите не са траен продукт и трябва да се консумират в деня, в който са закупени.

....................................