Червен пипер


Червеният пипер представлява стрити на прах със или без семената изсушени сладки или люти червени чушки. Чушките се използват в кулинарията отпреди 7000 години, ако се съди по археологическите находки в родината им – Централна Америка. В Европа те идват през 1493-та година, донесени от лекаря на Христофор Колумб. Червените чушки се отличават с високо съдържание на витамин С, голяма част от който се запазва дори след изсушаването и смилането. Всъщност червеният пипер е по-богат на това вещество от лимоните. За да се запази витамин С обаче, той не бива да се пържи в мазнина. Освен че губи голяма част от полезните вещества, които съдържа (включително различни антиоксиданти), при прегаряне червеният пипер добива неприятно горчив вкус. Затова е препоръчително да се слага в ястието в началото на готвенето, непосредствено преди водата. Червеният пипер се използва в народната медицина като стомашно, жлъчегонно и слабо диуретично средство, както и за подсилване на организма след боледуване. Лютият пипер дължи парливия си вкус на веществото капсаицин. То намира приложение във фармацията като обезболяващо (външно), но след специална обработка. В прекомерни количества, прието вътрешно, то може да причини сериозни проблеми на стомашно-чревния тракт. Най-добрият лек при „подлютявяне” на езика и устата от пипер или люти чушки е студеното мляко, тъй като казеинът отмива капсаицина.

....................................